Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nepobjedivi Sejfo Šehović dominirao na Victoria Cupu

moro sehovic muhic
Mahir Moro, Sejfo Šehović, predsjednik WUAP Rudolf Siska, predstavnici Srbije Jan Mega i njegova supruga, te Irfan Muhić na EP-u u Telfsu

Višestruki svjetski, evropski i balkanski prvak u powerliftingu i deadliftu Sejfo Šehović nastavio je sa podvizima u 2017. Najsnažniji Bosanac i Hercegovac osvojio je zlatnu medalju i pehar za relativno prvo mjesto u kategoriji do 72 kilograma na međunarodnom Victoria Cupu u City Areni, u slovačkom gradu Trnavi.

Organizator takmičenja je bila WUAP (Svjetska asocijacija powerliftinga i deadlifta), a Sarajlija Šehović je opravdao ulogu favorita u veoma jakoj konkurenciji. Na Victoria Cupu nastupila su preko 300 takmičara iz 25 zemalja, a prvi put se vijorila zastava Bosne i Hercegovine, čiji je jedini predstavnik bio nepobjedivi Šehović.

– Velika čast mi je što sam predstavljao BiH. Na vaganju sam imao 72, a podigao 230 kg i osvojio zlato, te pehar za relativno prvo mjesto u ukupnom plasmanu za moju najdražu BiH. Na svakom međunarodnom takmičenju teško je osvojiti prvo mjesto jer svi u svijetu naporno vježbaju da bi bili što bolje plasirani. Uvijek sam ponosan kada vidim zastavu BiH na jarbolu na pobjedničkom postolju, rekao je Šehović.

Prije trijumfa u Trnavi, Šehović je ove godine bio najbolji na Evropskom prvenstvu GPA u Atini (Grčka) sa dva zlata u powerliftingu i deadliftu, te peharom za prvo mjesto. Bio je prvi na Svjetskom kupu GPC u Sarajevu (dvije zlatne medalje i pehar za relativno prvo mjesto u deadliftu), a isti uspjeh ostvario je na EP-u WUAP u austrijskom Telfsu.

– Ispred Udruženja za razvoj sportova snage powerlifting i bench press tima BiH Irfan Muhić osvojio je dvije zlatne medalje i oborio evropski rekord podigavši 245 kg u bench pressu u kategoriji do 125, a dr. Mahir Moro je viceprvak Evrope u bench pressu do 110 kg. Bili smo uspješni na međunarodnom pozivnom turniru u bench pressu i deadliftu u Gospiću. Osvojio sam zlato i pehar na turniru u Hrvatskoj, dok su Muhiću, Mori, Šabanu Saudu u bench pressu i deadliftu, Salahudinu Šehiću u deadliftu, Mirzi Muratoviću u bench pressu i Marku Trifkoviću iz RS-a u deadliftu pripala prva mjesta, naglasio je Šehović.

Njemu predstoji Svjetsko prvenstvo GPC asocijacije koje će biti održano od 16. do 23. septembra u Trutnovu (Češka), na kojem će Šehović pokušati osvojiti treće uzastopno zlato nakon što je bio najbolji na SP-ima u Las Vegasu (SAD) 2015. i prošle godine u Knjaževcu (Srbija) u powerliftingu i deadliftu.

Šehoviću je pripalo zlato i pehar za relativno prvo mjesto u ukupnom plasmanu u Trnavi

– BiH će takođe predstavljati Aleksandar Lukić i Nikola Čigoja, te Almira Lizde iz Konjica. Obećavam da ću odbraniti titulu svjetskog prvaka. Zajednički nastup pod jednom zastavom je poruka da nas svijet prepoznaje kao jedinstvenu BiH i tako smo prijavljeni za SP.
Potom će uslijediti SP WUAP federacije na kojem će naši takmičari sudjelovati od 17. do 22.oktobra u češkom Pragu. Evropski prvaci Šehović, Muhić i Moro žele postati svjetski šampioni u ovoj asocijaciji, a nastupiće i Saud.

– Imamo velike ambicije na SP-u i želimo potvrditi da dosadašnji uspjesi nisu slučajni. Ako budem zdrav, nastojaću osvojiti naslov svjetskog prvaka u WUAP federaciji. Maksimalno se pripremam za naredne izazove. Ovaj sport i dizanje tegova traži velike napore i odricanja da bi došli do vrhunskih rezultata. Nadam se da će državni organi prepoznati važnost uspjeha i iznaći mogućnost da finansijski pomognu ovaj sport kako bismo i dalje postizali odlične rezultate kao sportski ambasadori BiH, istakao je Šehović.