Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nermin Štitkovac potvrdio normu za SP za mlađe juniore u Keniji

Nermin stitkovac

Mladi bosanskohercegovački atletičar Nermin Štitkovac potvrdio je normu za učešće na svjetskom prvenstvu za mlađe juniore u Keniji.

Na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske u Splitu, 17-godišnji član Atletskog kluba Sarajevo bacio je disk (težine 1.5 kg) na daljinu 57.23 m, što je za 1.73 m više od norme za SP.

Štitkovac je nastupio i u disciplini bacanju kugle u kojoj je ostvario rezultat 17.98m (kugla težine 5 kg).

Na takmičenju su van konkurencije učestvovala još tri bosanskohercegovačka atletičara.

Junior Jasmin Mujezin (AK Sarajevo) u bacanju kugle ostvario je rezultat 14.90 m (6 kg), dok je disk bacio 45.70 m (1.75 kg).

U seniorskoj konkurenciji članovi banjalučkog Borca Aleksandar Novaković i Zlatan Šeranić nastupili su u bacanju kugle i diska s najboljim rezultatima 16.33 m, odnosno 47 m.

Po riječima trenera Mensura Vrcića, Štitkovac je sjajnim rezultatom u Spiltu osigurao nastup na SP-u.

– Normu je imao i prošle godine kada je na Evropskom prvenstvu u Gruziji zauzeo četvrtu poziciju u finalu rezultatom 58.34 m, a normu u disku je morao da potvrdi i ove godine. Štitkovac je 1. februara u Beogradu ispunio i normu za svjetsko prvenstvo i u bacanju kugle sa 18.31 m, što je ujedno bio i novi rekord BiH u dvorani – kazao je Vrcić.

Takmičenje u Splitu je održano na ASK-ovom stadionu po veoma hladnom vremenu i uz jaku buru. Postignuto je dosta dobrih rezultata, a navrijednije su postavile olimpijske prvakinje -Hrvatice Sandra Perković u bacnju diska – 70.23 m i Sara Kolar u bacanju koplja – 65.23m.