Nico Rosberg pobjednik utrke u Austriji

rosberg

Njemački vozač Formule 1 Nico Rosberg pobjednik je osme ovosezonske utrke najbržeg cirkusa na svijetu voženog na stazi Red Bull Ring u Austriji, a iza njega je ciljnu liniju prošao njegov timski kolega iz Mercedesa Britanac Lewis Hamilton.

Utrka je počela burno u prvom krug kada se Kimi Raikkonen u bolidu Ferrarija suario sa McLarenovim vozačem Fernandom Alonsom. Oba bolida su završila na zaštitnoj ogradi, a na stazi se pojavio sigurnosni automobil.

Upravo u tim momentima Nico Rosberg je na uspio prestići timskog kolegu Lewisa Hamiltona.

Sigurnosni automobil se nakon nekoliko krugova vratio u boks, a Rosberg je svog timskog kolegu zadržao iza sebe i nakon prvih ulazaka u boksove. On je tako zabilježio svoju 11. pobjedu u karijeri i potvrdio kandidaturu za tron Formule 1 na kraju sezone.

Treće mjesto osvojio je Williamsovov vozač Felipea Massa, kome je ovo prvi podijum ove sezone.

Četvrti je bio Sebastian Vettel (Ferrari), peti Valtteri Bottas (Williams-Mercedes), šesti Nico Hulkenberg (Force India-Mercedes), sedmi Pastor Maldonado (Lotus-Mercedes), osmi Max Verstappen (Toro Rosso-Renault), a među prvih deset su se našli i Sergio Perez (Force India-Mercedes) i Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault).

Hamilton je vodeći u poretku vozača sa 169 poena, a Rosberg sada ima samo 10 poena manje na drugom mjestu. Treći je Vettel iz Ferrarija sa 120, a četvrti njegov kolega Kimi Raikonen sa sakupljenih 72 poena. Slijede dva vozača Williamsa Valtteri Bottas i Felipe Massa sa po 67, odnosno 62 boda.

U poretku konstruktora vodi ekipa Mercedesa sa sakupljenih 328 bodova, a slijedi ekipa Ferrarija sa 192 boda. Wiliams na trećem mjestu ima ukupno 129 bodova. Četvrta je ekipa Red Bulla sa 55, a peti tim Force India sa 31 bodom.

Naredna, šesta utrka Formule 1 će biti vožena 5. jula u Velikoj Britaniji (Silverstone Circuit).