Britanski ministar

Niko ko podržava Putina ne može igrati na Wimbledonu

wimbledon (1)

Nema šanse da mi dopustimo mahanje ruskim zastavama, ali i nastup onima koji ikako podržavaju Putina i njegov režim, rekao je Huddleston

Britanski ministar sporta Nigel Huddleston objavio je važnu vijest za ruske i bjeloruske teniserke i tenisere:

“Apsolutno niko na Wimbledonu neće moći nastupiti pod ruskom i bjeloruskom zastavom. Međutim, mi se nećemo zadovoljiti time da im dopustimo igranje pod neutralnom zastavom, nego ćemo napraviti korak dalje.

Moramo biti sigurni da Ruskinje i Rusi koji budu igrali na Wimbledonu nipošto ne podržavaju Vladimira Putina i razmišljamo što napraviti kako bismo dobili jamstva da oni to doista ne čine. Prvi korak je da se jasno distanciraju od Vladimira Putina, njegovih stavova i postupaka. Nema šanse da mi dopustimo mahanje ruskim zastavama, ali i nastup onima koji ikako podržavaju Putina i njegov režim.”

Ovo je velika novost jer Rusi su elita svjetskog tenisa. Broj 1 je Danil Medvedev. Njegov imenjak Rubljev je sedmi, Aslan Karacev 22., a Karen Hačanov 26. igrač svijeta. Značajne su i teniserke iz ovih zemalja. Bjeloruskinja Arina Sabalenka treća je na svijetu, a njena sunarodnjakinja Viktorija Azarenka je 15., dok su Ruskinje Anastasia Pavljučenkova 14., a Veronika Kudermetova 24. igračica svijeta.