Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stefan Luitz

Njemačkom skijašu oduzeta pobjeda u Svjetskom kupu

skijas

FIS je saopštio da je njemački skijaš izgubio i novčanu nagradu od 45.000 švicarskih franaka (oko 40.000 eura) i 100 bodova

Svjetska skijaška federacija (FIS) oduzela je njemačkom skijašu Stefanu Luitzu prvu pobjedu koju je ostvario u Svjetskom kupu zbog udisanja kiseonika iz boce u periodu između dvije veleslalomske trke, prenosi Anadolu Agency (AA).

FIS je saopštio da je njemački skijaš izgubio i novčanu nagradu od 45.000 švicarskih franaka (oko 40.000 eura) i 100 bodova u Svjetskom kupu koje je dobio za pobjedu u veleslalomu voženom u Beaver Creeku 2. decembra 2018. godine.

Luitz je koristio kiseonik prije nastupa u drugoj vožnji u kojoj je uspio zadržati prednost iz prve koju je stvorio u odnosu na drugoplasiranog Marcela Hirschera. Takva pomoć je izuzetno značajna s obzirom da je start trke u Beaver Creeku na nadmorskoj visini od 3.152 metra, a cilj naoko 2.700 metara. Pobjeda je odlukom FIS-a dodijeljena Austrijancu Hirscheru.

Prema propozicijama FIS-a zabranjena je upotreba kiseonika, iako to Svjetska antidoping asocijacija (WADA) ne sankcioniše.

Iz FIS-a su objavili da odluka Upravnog odbora nije kazna, nego posljedica kršenja propozicija takmičenja. Luitz i Skijaški savez Njemačke imaju pravo žalbe na odluku Arbitražnom sudu za sport.