Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rekord bh. košarkaša u NBA-u

Nurkićeva poruka nakon što je ušao u historiju: Nije loše za dijete sa sela

jusuf nurkic

Nakon što je Trail Blazerse vodio do pobjede proglašen je igračem utakmice

Bosanska zvijer, kako Jusufa Nurkića zovu svi, pa i on sam, u pobjedi svog Portlanda nad Sacramentom (113:108) odigrala je utakmicu za historiju NBA-a.

Nurkić je postigao 24 koša (šut iz igre 5/10, slobodna bacanja 14/16), s 23 skoka postavio je vlastiti NBA rekord. Imao je i sedam asistencija, te čak po pet blokada i ukradenih lopti.

Nijedan igrač u NBA historiji nije završio meč s ovakvim brojkama.

Nurkić je postao prvi igrač u najjačoj ligi svijeta koji je učinku od po 20+ koševa i skokova dodao po pet blokada i ukradenih lopti, još od 1973. kada su blokade i ukradene lopte uvedene kao statističke kategorije.

Nakon što je Trail Blazerse vodio do pobjede proglašen je igračem utakmice. Ali Nurkić nije znao da je napravio ono što nije uspio niko prije njega u NBA-u. Kada su mu to saopćili novinari, vlastiti ulazak u historiji najjače košarkaške lige svijeta komentirao je u svom stilu:

“Za dijete sa sela, iz Svojata iz Bosne i Hercegovine, nije loše… al’ može i bolje!”

Njegov trener Terry Stotts  pohvalio je bh. košarkaša zbog njegovih partija.

“Jusuf je u posljednje četiri utakmice drugi čovjek. Ovo je bio njegov meč, zaista je bilo sjajno osloniti se na njega. Pucao je sjajno slobodna bacanja, dodavao je loptu, u reketu je bio nezaustavljiv, radio je pomalo od svega, a tim je od toga maksimalno profitirao. Ušao je u historiju i jako mi je drago zbog toga. Kad je produktivan, kad ga ide, lopta ide njemu”, kazao je Stotts.

 

https://www.dailymotion.com/video/x6zuys7