Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nurkićeva životna priča je mit: Otišao je u Sloveniju, a da pošteno nije znao ni trčati

Jusuf Nurkic

Portal Si.com objavio je zanimljiv razgovor s Jusufom Nurkićem, koga je autor opisao mladićem s Balkana koji je brzo i lako prihvatio način života u SAD-u. Iako je potiče iz malog gradića i patrijahalne porodice, Jusuf je brzo postao zvijezda prvo u Denveru, a kasnije i u Portlandu u kojem danas igra najbolju košarku života. U ispovijesti govori o dolasku na draft prije tri godine i svom prvom američkom iskustvu.

– Došao sam i divio se velikim neboderima, a onda mi je prišao neki čudni mladić i ponudio mi drogu. Pomislio sam da je ovdje kao na filmovima koje sam gledao u Bosni, opisao je Nurkić.

Izabran je dan kasnije od strane Bullsa, a riječ koja u prevodu znači “Bikovi“, podsjetila ga je na nešto zanimljivo.

– Pomislio sam na velike bikove s farme mog djeda kojem sam ponekad pomagao u njegovim poslovima, rekao je do kraja iskreni Nurkić.
Otkrio je da se kao dječak divio Kobeu Briantu, a opisao je i život u rodnom kraju.

– U mojoj zemlji s 1000 dolara mjesečno možete živjeti odlično, a s 10.000 ste kralj. Svaki put kad dođem kući teško mi je jer primjećujem da se ništa ne mijenja na bolje, opisao je.

Za Amerikance je Nurkićeva životna priča mit. U tekstu su opisani njegovi prvi koraci i odluka da ide u internat u Sloveniju, a da nije pošteno znao ni pravila košarke.

– Lagao bih kad bi rekao da sam vjerovao da ću uspjeti, priznao je Juka.

On je prema tvrdnjama iz teksta otipao u internat u Sloveniji na nagovor menadžera Enesa Trnovčevića koji je imao namjeru odužiti se njegovom ocu, koji mu je ranije obavljajući profesionalnu dužnost pomogao u Tuzli.

– Život mi se od tad promijenio, plakao sam svake noći punih šest mjeseci, rekao je.

Od kuće je Nurkić otišao s 14 godina, a da kako kaže, nije znao ni trčati.