Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama podržao protest NFL zvijezde

Colin Kaepernick

Quarterback San Francisco 49ersa Colin Kaepernick dobio je podršku predsjednika SAD Baracka Obame u svom protestu protiv rasizma.

Kaepernick već nekoliko sedmica demonstrativno odbija da stoji tokom intoniranja himne SAD pred NFL mečeve, a Obama je rekao da on koristi svoje ustavno pravo da izrazi svoje mišljenje.

Naravno, predsjednik SAD smatra da njegovo ponašanje neće lako shvatiti pripadnici vojske i policije, koju je Kaepernick uvrijedio nosivši čarape sa crtanim likom svinje sa policijskom kapom.

“Napravio je nered, ali tako funkcioniše demokratija. Ranije bih imao mlade ljude koji su uključeni u raspravu i pokušavaju da budu dio demokratskog procesa, nego da samo sjede sa strane i ne obraćaju pažnju na bilo šta. Mislim da postoji veliki broj načina kada su u pitanju zastava i nacionalna himna, odnosno značenje za sve one muškarce i žene koje služe u uniformama i one koji su se borili za nas. Teško da oni mogu da pređu preko toga, u odnosu na to da saslušaju kakve su njegove brige. Ne sumnjam u njegovu iskrenost. Brine o pravim, legitinnim, važnim pitanjima. Ako ništa drugo, ono što je on uradio je pokrenuo pitanje o temama o kojima bi trebalo da razgovaramo”, istakao je Obama.

Mnogo su Kaepernickovo ignorisanje himne okarakterisali kao nepoštovanje zastave i antipatriotski čin, ali ima i veliku podršku ljudi sa drugačijim mišljenjem, pa i među ostalim NFL igračima.

Kaepernick je svoj javni protest počeo nakon nekoliko slučajeva ubistava Afroamerikanaca od strane policajaca u raznim dijelovima SAD, a rekao je da će klečati dok se intonira himna sve dok ne vidi napredak u problemu sa rasizmom u državi.