Ostali sportovi

Zvanično

Objavljen detaljni plan nove NBA sezone, uvedena jedna velika novost

18/11/2020

Veliku novost predstavlja "play-in turnir"

Vodstvo NBA lige otkrilo je pojedinosti plana za nadolazeću sezonu 2020./2021, koja započinje 22. decembra i u kojoj će timovi u regularnom dijelu odigrati 72 utakmice umjesto uobičajene 82.

Ova prilagodba nastala je zbog ljetnog rasporeda i želje da se doigravanje ne poklapa s Olimpijskim igrama u Tokiju (23. juli – 8. avgust).

Veliku novost predstavlja “play-in turnir”. To je faza kvalifikacijskog doigravanja za završnicu što se organiziralo ovo ljeto u “balonu” u Disney World s tri kluba, a sljedeću će sezonu obuhvatiti četiri kluba i to one koji završe između sedmog i desetog mjesta u svakoj konferenciji na kraju regularnog dijela sezone.

Sedmoplasirana ekipa će kod kuće igrati protiv osmoplasirane i i pobjednik tog dvoboja bit će kvalificiran kao sedmi nositelj. Poraženi iz tog susreta igrat će s pobjednikom susreta između devetoplasirane i desetoplasirane ekipe, a poražena ekipe će biti eliminirana. Pobjednik tog dvoboja ide u play-off kao osmi nositelj.

Liga je pronašla i način kako smanjiti broj putovanja u vrijeme pandemije. Naime, svaka ekipa će igrati tri puta protiv ekipe iz svoje konferencije što su 42 utakmice (14×3). Svaka će ekipa također odigrati i dvije utakmice protiv ekipe iz druge konferencije što je 30 utakmica (15×2). To je ukupno 72 utakmice.

Tačan raspored sezone bit će otkriven postupno u NBA ligi. Za početak će se izraditi detaljan program utakmica u prvoj polovici sezone, ali to će se znati tek kad timovi budu imali trening kampove prije početka nove sezone.

Doigravanje će započeti 22. maja a prvak bi trebao biti poznat najkasnije 22. jula. Pauza za All-Star utakmicu bila je planirana između 5. i 10. marta, no NBA nije otkrila hoće li stvarno organizirati održavanje All Star utakmice koja se inicijalno trebala igrati u Indijanapolisu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.