Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Očekuje se velika podrška bh. košarkašicama u Tuzli

pres-ksbih1

Na današnjem sastanku održanom povodom organizacije tri košarkaške utakmice, koje će ženska bh. reprezentacija igrati u tuzlanskom “Mejdanu” u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. godine, organizatori su najavili dobru atmosferu i veliku podršku bh. košarkašicama u mečevima grupe H s Turskom, Rumunijom i Izraelom.

Prvu utakmicu bh. reprezentacija igra protiv ženske košarkaške reprezentacije Turske 25. novembra ove godine u 20 sati.

S obzirom na to da su Vlada Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla glavni pokrovitelji utakmica, za predsjednika Organizacionog odbora izabran je Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, dok je dopredsjednik Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

“Prva utakmica se igra na Dan državnosti BiH i bit će to poklon tuzlanskoj publici i praznik ljepote i sportskih umijeća. Reprezentacija Turske je izuzetno kvalitetna i dobro kotira u evropskoj košarci, ali i naše igračice imaju evropsko iskustvo. Bh. reprezentacija stiže 14. novembra, dok već 16. idu u Rumuniju na utakmicu, nakon koje se vraćaju i ostaju do 26. novembra. Reprezentativke Turske dolaze 23. novembra navečer”, izjavio je Mirsad Đonlagić, član Organizacionog odbora utakmica.

Đonlagić je podsjetio da Tuzla baštini košarkašku tradiciju od 1950. godine, kada je u ovaj grad stigla prva košarkaška lopta, koju je koristila reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Imamović je rekao da je uvjeren da će publika na sve tri utakmice napraviti dobru navijačku atmosferu, apelirajući na sportsku korektnost navijača kada u fokusu bude utakmica protiv Izraela, koja bi se trebala igrati u februaru iduće godine.

“Trebamo biti jedinstveni u podršci sportu, a kada bude utakmica protiv Turske, taj dan je naš veliki praznik i u trenucima dok se bude intonirala himna BiH, Tuzla će, simbolično, biti glavni grad ove države. Kada god budemo u prilici da dobijemo utakmice reprezentacije, svi ćemo se uključiti u to”, poručio je Imamović.

BiH će protiv Turske u “Mejdanu” igrati 25. novembra 2015. godine, protiv Rumunuje 24. februara naredne godine i Izraela 23. novembra 2016.

Na Evropsko prvenstvo u Češkoj Republici 2017. godine kvalifikovat će se devet pobjednika grupa i šest drugoplasiranih ekipa uz domaćina koji ima garantovano mjesto.