Neće biti sretan

Od svih tenisera, Đokoviću će najteže pasti promjene u sezoni zbog koronavirusa

djokovic

Najveći gubitnik ove odluke je Novak Đoković

Prvi put otkako je 1972. godine uvedena ATP lista odlučeno je da će se bodovi tenisera zamrznuti. Razlog je pandemija koronavirusa zbog koje je teniska sezona zaustavljena do 7. juna.

Najveći gubitnik ove odluke je Novak Đoković, srpski teniser koji je na prvom mjestu ATP liste. Đoković je zbog ove odluke čak dvostruki gubitnik jer može izgubiti vodeću poziciju već na prvom sljedećem velikom turniru Wimbledonu i zato što ove godine ostaje bez prilike skinuti Federerov rekord od 310 sedmica na vrhu liste.

Đoković će na Wimbledon, ako se prema planu odigra ovog ljeta, stići sa samo 370 bodova više od Rafaela Nadala. Srpski teniser nadao se većoj prednosti jer je do Wimbledona na pet Mastersa i Roland Garrosu trebao braniti skoro dvije hiljade bodova manje od Španca. Đoković čak i osvajanjem Wimbledona može ostati bez prvog mjesta ako Nadal izbori finale.

Što se tiče lova na Federerov rekord, Đokoviću u period vladavine na ATP-jevom tronu neće biti ubrojani tjedni do 7. juna pa će kad se sezona nastavi ući u 283. sedmicu na vrhu. Sada će 32-godišnji srpski teniser za eventualno prestizanje Federera morati čekati sljedeću godinu.