Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ep se nastavlja u italiji i belgiji

Odbojkašice BiH osvojila najviše setova od selekcija koje su ispale

odbojkašice bih hrvatska
FOTO: Pixsell

Selekcija Bosne i Hercegovine, porazom u utorak navečer u Torinu od Italije (0:3), okončala je svoj drugi nastup na evropskim prvenstvima s dva trijumfa i tri poraza, što je puno bolji učinak nego prije dvije godine

Sinoćnjim utakmicama u okviru grupa A i C, okončana je grupna faza ovogodišnjeg Evropskog prvenstva za odbojkašice, koje zajednički organiziraju Italija, Belgija, Njemačka i Estonija. Mečevi naredne faze, osmine finala play-offa, igrat će se samo u Belgiji i Italiji.

Sinoć je u grupi A Srbija s 3:0 porazila domaćina Belgiju, a Poljska s 3.1 Ukrajinu, dok je u grupi C Turska s 3:0 porazila domaćina te grupe Njemačku, a Češka s 3:0 Švedsku. Nakon tih mečeva poznati su svi parovi osmine finala, u kojem se sutra sastaju: Francuska – Rumunija (Firenca, 18.00) i Italija – Španija (Firenca, 21.00); 27. augusta igraju: Turska – Belgija (Brisel, 17.00), Nizozemska – Švicarska (Firenca, 18.00 sati), Poljska – Njemačka (Brisel, 20.00) i Bugarska – Slovačka (Firenca, 21.00); 28. augusta: Srbija – Švedska (Brisel, 17.00 ili 20.00) i Češka – Ukrajina (Brisel, 17.00 ili 20.00).

Dva trijumfa bh. tima

Selekcija Bosne i Hercegovine, porazom u utorak navečer u Torinu od Italije (0:3), okončala je svoj drugi nastup na evropskim prvenstvima s dva trijumfa i tri poraza, što je puno bolji učinak nego prije dvije godine, kada su u Beogradu savladale samo Azerbejdžan s 3:0 te osvojile tri boda i jedina tri seta.

Sada su izabranice selektora Stevana Ljubičića ostvarile pobjede protiv Švicarske i Hrvatske s 3:2, a poraze su upisale protiv Bugarske 1:3, Rumunije 2:3 i Italije 0:3 pa su, s pet bodova i set-količnikom 9:13, završile na petom mjestu u grupi B.

Prvoplasirana Italija, aktuelne evropske prvakinje i domaćini grupe B, pobijedile su u svih pet mečeva, a grupnu su fazu okončale i bez ijednog izgubljenog seta te su osvojile maksimalnih 15 bodova. Druga je Bugarska s 11, Rumunija treća sa sedam te četvrta Švicarska s šest bodova te su to četiri selekcije koje nastavljaju takmičenje.

Posljednja je Hrvatska, koja se iz ove grupe također vraća kući, prvenstvo je završila sa samo jednim bodom te set-količnikom 5:15. Hrvatice su jedini bod osvojile upravo protiv BiH, a taj bod koji su bh. odbojkašice izgubile, na kraju, osigurao je prolaz u narednu fazu za Švicarsku, koju su “Zmajice” porazile. Švicarke su u konačnom poretku imale upravo jedan bod više.

BiH za utjehu ostaje podatak da su od svih selekcija koje su ispale osvojile najviše setova (devet) te, uz Azerbejdžan iz grupe C, najviše bodova – po pet bodova te po dvije pobjede, ali je bh. tim bodove osvajao u tri, a Azerbejdžan u dva meča. Uz Rumuniju, odbojkašice BiH odigrale su i najviše setova od svih selekcija u pet mečeva grupne faze EP-a. BiH i Rumunija, naime, odigrale su po 22 seta, a slijede Švicarska s 21 te Hrvatska s 20 setova, što sugerira kako je grupa B bila i najujednačenija te najneizvjesnija od sve četiri grupe.

Nizozemska ima svih pet pobjeda

U grupi A, koja je svoje mečeve igrala u Belgiji, očekivano prva bila je Srbija, aktuelni viceprvak Evrope, koja je osvojila također maksimalnih 15 bodova (set-količnik 15:2). Slijede Poljska s 12 (13:5), Ukrajina devet (10:7) i Belgija šest (6:10), dok su ispale petoplasirana Slovenija s tri (5:12) i šestoplasirana Mađarska bez bodova (2:15).

U grupi C, koja je igrala u Njemačkoj, bronzana selekcija sa proteklog prvenstva Turska ostvarila je svih pet pobjeda i maksimalnih 15 bodova (15:1). Dalje idu Češka s osam (10:8), Njemačka sa sedam (9:10) te Švedska sa šest (7:11), dok su ispale Azerbejdžan s pet (8:11) i Grčka sa četiri boda (5:13).

U grupi D, čiji je domaćin bila Estonija, prvo mjesto osvojila je Nizozemska sa svih pet pobjeda i maksimalnih 15 bodova (15:1). U narednu fazu prošle su u Francuska s 11 (13:5), Slovačka sa devet (9:7) te Španija sa sedam bodova (8:11), dok su ispale Finska s dva (4:14) i Estonija s jednim bodom (4:15), koja je, tako, jedina selekcija koja je bila domaćin ovog prvenstva, a koja je ispala već nakon grupne faze.