Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aerodrom zatvoren

Odgođen meč Španije i Hrvatske: “Ovakav snijeg nismo imali 50 godina”

Utakmica između rukometaša Španije i Hrvatske planirana za subotu je odgođena jer je madridski aerodrom zatvoren do daljnjeg zbog snježne mećave

Hrvatski rukometaši trebali su u subotu u 11 sati sletjeti čarterom Croatia Airlinesa na madridski aerodrom Adolfo Suarez-Barahas pa u Madridu u 18 sati odigrati susret EHF EuroCupa.

Zbog snijega nošenog snažnim vjetrom avioni u petak naveče nisu mogli sletjeti na pistu te ih se preusmjeravalo na aerodrome od kojih su krenuli.

“Iako je hrvatska rukometna reprezentacija rano jutros bila spremna za putovanje, tokom doručka, u dogovoru sa EHF-om i Španjolskim rukometnom federacijom, donesena je odluka da se susret odgađa. Madrid je naime, pogodila snježna oluja Filomena, kakva se u tom gradu ne pamti već 50-tak godina. Zime su u Madridu inače suhe i dosta blage, a prema posljednjim informacijama mnoge ulice su neprohodne, jer ralice praktički ne postoje i cijeli saobraćaj je u kolapsu”, stoji na stranicama HRS-a.

Snijeg je prekrio gradske ulice na kojima uglavnom nema grtalica. Stanovnici Madrida deset godina nisu vidjeli snijeg te su zatečeni nastalom situacijom. Zime su tamo obično suhe i sunčane.

Posljednji put je ovako napadao snijeg u martu 1971. godine.

“Situacija je jako teška. Molim građane da ne izlaze ako doista ne moraju”, rekao je gradonačelnik Hose Luis Martinez-Almeida u dnevniku na javnoj televiziji TVE.

“Ovakav snijeg nismo imali u zadnjih 50 godina”, napomenuo je, prenosi Index.hr.

I dok se profesionalni sportaši muče, neki su rekreativci neočekivano došli na svoje, pa su se u samom centru Madrida mogli vidjeti ljudi sa snowboardovima ili skijama.