Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Ostali sportovi

Održan 11. “Giro di Sarajevo“: Učestvovalo više od 2.500 biciklista (FOTO)

02/09/2018

Udruženje građana “Giro di Sarajevo“ po 11. put organizovalo je rekreativnu biciklističku vožnju ulicama glavnog grada BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Emir Hulusić, menadžer projekta “Giro di Sarajevo“, istakao je da odziv biciklista pokazuje da su u proteklom periodu uspjeli uraditi jako puno na popularizaciji biciklizma, ne samo u Sarajevu nego i u BiH. Ove godine, prema njegovim riječima, u trci je učestvovalo od 2.500 do 3.000 biciklista.

“Prije 11 godina, kada smo prvi put pokrenuli ‘Giro di Sarajevo’, sa motivom ‘Hoćemo svoje biciklističke staze’, bilo je oko 750 učesnika, što pokazuje koliko ‘Giro’ radi na popularizaciji samog biciklizma u BiH i Sarajevu. Imamo gotovo cijelo Sarajevo pokriveno biciklističkim stazama. Infrastruktura još uvijek nije zadovoljavajuća, ali idemo naprijed. Nadamo se da ćemo ubrzo ići ukorak s evropskim zemljama. Najbolji i najbliži primjer je Slovenija. Kaskamo za njima, ali se nadamo da ćemo ih uskoro stići“, kazao je Hulusić.

Dodao je da se 11. vožnja “Giro di Sarajevo“ održava pod motom “Krug naprijed“, što znači da BiH ide dalje sa biciklom ka Evropi.

“Prije 11 godina nismo mogli ni sanjati da će Sarajevo biti pokriveno biciklističkom infrastrukturom i da ćemo imati staze. No, samo udruženje i svi učesnici rade na tome da vlasti u BiH vide koliko je biciklizam u ekspanziji i da sve više i više mladih koriste bicikl. Moramo da kažemo da je bicikl najbolje prevozno sredstvo, bez izduvnih gasova i najbolje djeluje na naše zdravlje“, zaključio je Hulusić.

Najmasovnijom biciklističkom manifestacijom u BiH se želi skrenuti pažnja na nužnost implementacije modernih urbanističkih rješenja u gradsku sredinu i omogućiti biciklistima da što lakše idu u školu i na posao, čime bi se dodatno rasteretio saobraćaj te poboljšali uslovi za život i očuvala životna sredina.

“Giro di Sarajevo” se vozi istom trasom kao i prethodnih godina. Start je bio u 14 sati ispred škole ”Skender Kulenović” na Dobrinji, nakon čega se kolona biciklista u Nedžarićima priključila na glavnu gradsku saobraćajnicu i njome se vozila do Vijećnice, a zatim nazad do Marijin Dvora, sa ciljem na Vilsonovom šetalištu, gdje će biti održan koncert.

Učešće je bilo besplatno, a djeci starosti ispod deset godina nije dozvoljeno iz sigurnosnih razloga.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.