Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan prvni međunarodni golbal turnir u Sarajevu (FOTO)

golbal turnir2

Jučer je u Centru za  slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu održan prvi međunarodni golbal turnir. Riječ je o zahtjevnom paraolimpijskom sportu sa loptom za slijepe i slabovidne osobe.

Organizator turnira je bio sportski klub za slijepe i slabovidne „Centar“ iz Sarajeva.  „Golbal je jedan od najpopularnijih paraolimpijskih sportova koji se igra u 120 zemalja svijeta. Kroz organizaciju ovog turnira želimo našem društvu da približimo ovaj sport ali i populaciju slijepih i slabovidnih osoba“, rekao je sekretar udruženja Vehid Hajduković na samom otvaranju turnira.

Otvaranju je prisustvovao direktor škole koji je ustupio prostor za oragnizovanje turnira Damir Ovčina, te načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je prisutnim ekipama iz pet država poželio dobrodošlicu, te uručio simbolične poklone.

Na turniru su učestvovale ekipe iz Grčke, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kapiten ekipe Bosne i Hercegovine  Saudin Hodžić istakao je da su sve ekipe bile jako dobre:

„Zajedno smo se jedan dio vremena i pripremali i nama je drago da smo mogli biti domaćini jednog ovakvog turnira. Nama je ovaj sport jako koristan i u svakodnevnom životu jer kroz njega mi razvijamo orjentaciju u prostoru, oštrimo naš sluh i to nam dosta pomaže da se svakodnevno lakše krećemo, te se nadamo da će se ubuduće više ljudi uključiti u ekipu golbala“.

Prvo mjesto na međunarodnom turniru u golbalu osvojila je ekipa Crne Gore, dok je ekipa Bosne i Hercegovine zauzela drugo mjesto. Treće mjesto zauzela je ekipa iz Grčke, četvrto Bugarske i peto ekipa iz Makedonije.