Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OC Jahorina

Održana trka u slalomu pod nazivom DiplomatSKI

l_25e9cedddcc8a84c756fdb7a8ed3779d (1)

Događaj prepun kvalitetnog skijanja, divnog druženja, te odlične zabave, predstavlja rezultat precizne i uspješne saradnje Ambasade Republike Slovenije i Olimpijskog centra Jahorina, s ciljem ostvarenja bezbroj istih u budućnosti

Na Jahorini i stazi Poljice u četvrtak je uspješno održana trka slaloma, pod nazivom DiplomatSKI, dok je cjelokupni program u sklopu iste protekao odlično. Ceremoniju otvaranja ovom sjajnom događaju održao je ambasador Republike Slovenije, Damijan Sedar, nakon koje je uslijedio govor direktora Olimpijskog centra Jahorina, Dejana Ljevanića te predsjednika nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljka Eleka. Potom se realizovala i fantastična trka, u kojoj su svi prisutni beskrajno uživali. Samu trku otvorili su počasni gosti DiplomatSKI trke, Zoran Doršner i Dragica Doršner.

Tom prilikom ambasador Slovenije u BiH, Damijan Serdar rekao je:“ Danas se na Jahorini održava veleslalom takmičenje “DiplomatSKI” koje združenim snagama organizira Olimpijski centar Jahorina i Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini. Direktoru Dejanu Ljevnaiću i njegovom timu se zahvaljujemo za odličnu saradnju i veliki uspjeh postignut pri razvoju prelijepe Jahorine. Na ambasadi Slovenije u BiH podupiremo sve aktivnosti koje idu u pravcu obilježavanja 40. godišnjice ZOI’84 u Sarajevu. Te igre su ostale u prekrasnom sjećanju svih Slovenaca, pomagali smo u njihovoj organizaciji i one su još uvijek dio nas. Baš kao i maskota Vučko. Želimo da se olimpijski i sportski duh u potpunosti vrati među sve nas. Podupiremo aktivan i zdrav razvoj svakog pojedinca. Upravo tako bi voljeli vidjeti da bi skijanje i Jahorina bili bez cigaretnog dima. Tom prigodom će skijaši DiplomatSKI takmičenja poslati poruku mira koja je u danšnjem vremenu posebno važna. Skijanje nas treba približiti, ojačati prijateljstva i ohrabruje saradnju.”

DiplomatSKI trka rezultat je fenomenalne saradnje Ambasade Republike Slovenije i Olimpijskog centra Jahorina, u kojoj je učestvovalo 38 takmičara iz reda predstavnika ambasada i međunarodnih organizacija, iz čak 13 zemalja (Slovenije, Slovačke, Španije, Rumunije, Švajcarske, Češke, Italije, Austrije, Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Bugarske, Holandije i Belgije).

Direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevanaić izrazio je zadovoljstvo zbog uspješno realizovane trke te je dodao:“ Danas je 100 dan skijanja i simbolično ga obilježavamo ovim značajnim događajem, trkom Ambasadora. Jako sam srećan jer na Jahorini okupljamo diplomatski kor i danas su se na našim stazama takmičili ambasadori Slovenije, Švedske, Italije, Španije, Holandije, Rumunije, Češke Republike, USA, Austrije, Hrvatske, Belgije, Pakistana, Indonezije i Palestine. Tradicionalno za predstavnike ambasada organizujemo druženje na našoj planini i želim da prenesemo poruku da su uvijek dobrodošli, te da Jahorina može odgovoriti potrebama svih kategorija gostiju.

Iskoristio bih priliku da se posebno zahvalim ambasadoru Slovenije Damijanu Serdaru sa kojim smo ostvarili sjajnu saradnju i sa kojim organizujemo današnji događaj. Nadam se da će se svi osjećati prijatno i da će se prije svega dobro zabaviti. Kao što sam rekao, danas je jubilarni 100ti dan skijanja u ovoj zimskoj sezoni i sa velikim zadovoljstvom mogu reći da se, prema svim paramterima, radi o do sada najuspješnijoj sezoni u istoriji Jahorine. Na našim stazama do sada je skijalo preko 380.000 skijaša i zabilježen je porast od čak 1.100 odsto u odnosu na baznu sezonu kada smo imali ukupno 32.000 skijaša.“

Predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljko Elek rekao je da je ova trka dokaz da slovenci nisu više gosti na Jahorini nego domaćini zajedno sa Olimpijskim centrom. Elek je dodao:“Svi ovi ambasadori su ambasadori svojih zemalja u Bosni I Hercegovini, a mi bismo voljeli da oni budu ambasadori Jahorine u svojim zemljama te da promovišu naše gostoprimstvo i našu kulturu. Te da u svijetu prenesu poruku kako ovdje vlada mir i stabilnost te da su uvijek dobrodošli svi ljudi koji žele da se dobro provedu, da skijaju i da šaljemo poruku mira i dobre zabave sa ove planine.“

Nakon uspješno završene trke slaloma, svi učesnici ovog događaja sportskog karaktera pridružili su se ceremoniji dodjele nagrada, koja se, uz organizovanu žurku i zajednički, tradicionalni, ručak za iste, održala u Olimpijskom baru, na vrhu staze Poljice. Najbolje plasirani na stazi bili su Manuela Naessi direktorica EBRD-a u ženskoj i Miloš Granzov iz Ministarstva inostranih poslova u muškoj kategoriji.

Ubrzo nakon dodjele nagrada obezbijeđenih od strane sponzora ovog događaja, nastupila je svečana ceremonija dodjele istih, dok se među slovenačkim sponzorskim kompanijama istakla kompanija Gorenje, obezbjeđivanjem glavnih nagrada za najbrže takmičare u kategoriji skijaša i skijašica.

Događaj prepun kvalitetnog skijanja, divnog druženja, te odlične zabave, predstavlja rezultat precizne i uspješne saradnje Ambasade Republike Slovenije i Olimpijskog centra Jahorina, s ciljem ostvarenja bezbroj istih u budućnosti.