Oglasio se KSBiH: Teletoviću i Nurkiću ne mogu ništa, ide prijava FIBA-i

vujosevic

Na sjednici UO KSBiH, koja je održana u Banjaluci 4.7.2017. godine, razmatrana je situacija u vezi problemom odsustva nekolicine igrača, koji su pozvani na okupljanje muške seniorske reprezentacije u Sarajevu, 2.7.2017. godine.

Javnost je upoznata sa činjenicom da se određeni broj igrača nije odazvao na pripreme.

U tom smislu želimo da ovim saopštenjem cjelovito i istinito informiramo javnost. Činjenica je da je poziv za igranje za reprezentaciju svoje države velika čast, obaveza ali i prilika za afirmaciju kako košarke općenito, tako i lične afirmacije svakog igrača.

Temeljem tog stajališta želimo da pojasnimo okolnosti u vezi igrača koji će izostati sa priprema i nastupa naše najbolje selekcije, te o mjerama koje KS BiH ima namjeru i obavezu poduzeti.

Igrači Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović, Emir Sulejmanović i Milan Milošević su došli na okupljanje uz prikupljenu zdravstvenu dokumentaciju, te su nakon dodatnih liječničkih pregleda i u dogovoru sa selektorom Vujoševićem, oslobođeni obaveza daljnjeg prisustva na pripremama reprezentacije.

O ostalim igračima, a tu prije svega mislimo na iskusnog kapitena Mirzu Taletovića i Jusufa Nurkića, ne možemo poduzimati nikakve mjere, jer su oni izvan ingerencije FIBA i KS BiH, kao igrači sa statusom u NBA ligi.

Do njih je da li će se odazvati ili ne ili će dovoljno ubjedljivo i argumetirano pokazati opravdanost svog stava i dokazati nemogućnost učestvovanja u procesu priprema i pretkvalifikacijskih utakmica.

Ono što ne možemo i nećemo nikada prihvatiti jeste način na koji su reagirali igrači Nemanja Gordić, Imran Polutak i Kenan Karhodžić (za koga se KSBiH posebno zalagao kako bi rješio njegov status).

Potpuno neodgovorno, neprihvatljivo i neargumentirano su odbili da dodju na pripreme reprezentacije. Svoj samovoljni postupak nisu objasnili nikome iz KS BiH, niti su pokazali poštovanje i obavezu da selektoru objasne razloge zašto neće biti na pripremama.

Zbog svega toga, a prije svega zbog poštivanja ukupnih obaveza i izgradnje kulta reprezentacije, KS BiH najoštrije osuđuje takav postupak igrača, te će se u tom smislu obratiti FIBA sa zahtjevom da se ovakvi postupci sankcionišu i da se zašti dignitet KS BiH, a sve u skladu sa članom 90. Regulisanja obaveza igrača i zvaničnika.

Ovom prilikom posebno ističemo nedostatak poštovanja silnih napora koje UO čini kako bi obezbjedio uvjete za nastup sedam reprezentacija KS BiH u raznim kategorijama i pružio priliku mladima za afirmaciju, te da ovakav neodgovoran odnos prema KS BiH predstavlja udar na funkcioniranje Saveza.