Olimpijada u Riju završena za sportiste iz BiH, pokušati do medalje u Tokiju

brazil-bih-rio

Današnjim nastupom bosanskohercegovačkih bacača kugle Hamze Alića, Mesuda Pezera i Kemala Mešića, završeno je učešće reprezentacije BiH na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

U konkurenicji 34 bacača u kvalifikacijama Pezer postigao je 24. rezultat hicem 19.55 m, Alić je osvojio 26. mjesto rezultatom 19.48 m, dok Mešić bio 30. s dužinom 18.48 m. U finale se plasiralo 12 bacača. Normu koja je iznosila 20.65 m, prebacilo je šest atletičara, dok je ostalih šest u finale ušlo po rezultatima.

Prve nastupe u Rio de Janeiru imale su streljačica Tatjana Đekanović, koja je bila 35. u gađanju zračnom puškom s deset metara i plivačica Amina Kajtaz koja u disciplini 100 metara leptir nije uspjela izboriti plasman u polufinale takmičenja.

Najviše se očekivalo od najboljeg bh. atletičara Amela Tuke koji je trčao na 800 metara. Nakon što je prošao kvalifikacionu grupu, Tuka je u drugoj polufinalnoj grupi osvojio četvrto mjesto rezultatom 1:45,24 sekunde, a u ukupnom poretku ostvario je 12. vrijeme. U finale se plasiralo osam atletičara.

Atletičarka Lucija Kimani osvojila je 116. mjesto u maratonu. Tridesetšestogodišnja atletičarka porijeklom iz Kenije, kojoj je to treći nastup na OI, dionicu dugu 42 km ulicama Rio de Janeira pretrčala je za dva sata 58 minuta i 22 sekunde.

Plivač Mihailo Čeprkalo postigao je 37. vrijeme u kvalifikacijama u utrci na 1.500 m slobodnim stilom. Sedamnaestogodišnji Banjalučanin dionicu je isplivao za 15 minuta 31.62 sekunde, što je nešto više od pet sekundi slabiji rezultat od njegovog ličnog i rekorda Bosne i Hercegovine.

U kvalifikacijama je učestvovalo 46 plivača, a u finale se plasiralo osam takmičara s najboljim rezultatima iz šest grupa.

Najbolja bosanskohercegovačka judistkinja Larisa Cerić nije uspjela savladati prvu prepreku na turniru u Riu. U kategoriji + 78 kg našu takmičarku eliminirala je Tunižanka Nihel Cheikh Rouhou, trostruka prvakinja Afrike i četvrta judašica na svjetskoj rang listi ovoj kategoriji.

U izjednačenom meču, obje takmičarke dobile su po javnu opomenu zbog neaktivnosti, a pobjednica meča je riješena u produžetku. Nakon što je Tunižanka izgurala Cerić van borilišta, sudije su to ocijenile kao namjerno napuštanje tatamija zbog čega su pobjedu dodijelile njenoj protivnici.

Bosanskohercegovački teniseri Mirza Bašić i Damir Džumhur također su se oprostili od Olimpijade nakon prvog kola. Bašić je izgubio od Argentinca Juana Monaca rezultatom 6:2, 6:2, a Džumhur je poražen od Izraelca Dudija Sele rezultatom 6:4 i 6:4.

Bašić je poražen nakon samo sat vremena igre, te nije imao nikakve šanse protiv iskusnog Argentinca,a Džumhur je Izraelcu pružio dosta veći otpor, međutim izgubio je poene u ključnim momentima meča i oprostio se od Olimpijade.

Bosna i Hercegovina će imati novu šansu da osvoji prvu olimpijsku medalju 2020. godine, na olimpijskim igrama u glavnom gradu Japana Tokiju.