Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Olimpijska šampionka Harper-Nelson suspendovana zbog dopinga

Dawn Harper-Nelson

Antidoping agencija Sjedinjenih Američkih Država (USADA) suspendovala je na tri mjeseca Dawn Harper-Nelson, bivšu olimpijsku pobjednicu na 100 metara s preponama, zbog upotrebe nedozvoljenog diuretika.

Američka atletičarka kazala je da je nedavno bila u hitnoj pomoći, gdje joj je ustanovljen visok krvni pritisak, pa su joj ljekari dali lijek koji je sadržavao hidrohlortiazid.

“Nikada nisam skrivala upotrebu ovih lijekova koji su mi prijeko potrebni, ali ne shvatam u potpunosti kako administracija određuje trenutni doping protokol. Preuzimam punu odgovornost za svoju grešku i u potpunosti ću sarađivati sa IAAF-om i USADA-om po ovom pitanju. Naučila sam važnu lekciju i nadam se da će moja greška služiti kao podsjetnik za sve sportiste da budu marljivi i u potpunosti provjere sadržaj bilo kojeg lijeka koji im je propisan”, poručila je Harper-Nelson preko društvenih mreža.

Diuretici povećavaju proizvodnju urina, ali ne povećavaju sposobnosti sportista. Ipak, oni se mogu koristiti za prikrivanje prisustva drugih zabranjenih supstanci ili dovesti do mršanja.

Harper-Nelson je osim zlata na 100 metara s preponama u Pekingu 2008. godine, osvojila i olimpijsko srebro u istoj disciplini četiri godine kasnije u Londonu. Vrijedi spomenuti da ima i bronzu sa Svjetskog prvenstva 2011. godine u Daegu.

Njena suspenzija na snazi je od 1. decembra prošle godine, tako da će se atletici moći vratiti već početkom narednog mjeseca.