Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena odluka

Olimpijske igre u Parizu bez ruskih džudista: “Nećemo prihvatiti ponižavajuće uslove”

olimpijske igre
Ilustracija: Unsplash

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije na igrama u Parizu mogu nastupiti samo kao dio neutralnog tima bez državnih simbola, uz strogo ispunjavanje određenih uslova

Olimpijske igre u Parizu će proći bez ruskih džudista. Međunarodna džudo federacija potvrdila je odluku ruske federacije da neće poslati četvoricu džudista koji su mogli nastupiti na igrama pod neutralnom zastavom.

-Ruski tim neće prihvatiti ponižavajuće uslove i stoga neće prihvatiti prijedlog Međunarodnog olimpijskog komiteta za sastav ekipe za Pariz 2024 – saopćeno je na web stranici ruskog saveza borilačkih sportova.

Rusija je imala čak 17 kandidata za nastup na igrama, ali bi MOK dozvolio nastup samo četvorici – Valeriju Jendovitciju (preko 100 kg), Mahmadbeku Mahmadbekovu (do 73 kg), Dali Liluašvili (do 63 kg) i Elis Starcevi (preko 78 kg).

-Ispunili smo sve one MOK-ove uslove koji su bili prihvatljivi. Naravno, jasno smo dali do znanja da nećemo sklapati dogovore na štetu naše savjesti i da nećemo potpisivati izjave koje diskreditiraju politiku naše zemlje – dodali su.

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije na igrama u Parizu mogu nastupiti samo kao dio neutralnog tima bez državnih simbola, uz strogo ispunjavanje određenih uslova.