Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Olimpijski komitet BiH obilježio “Olimpijski dan”

od

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, u saradnji s Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, danas je na stadionu Atletskog kluba Sarajevo organizirao manifestaciju “Olimpijski dan”.

Sportska manifestacija okupila je više stotina učenika osnovnih škola, koji su imali priliku da aktivno sudjeluju u prezentaciji osam olimpijskih sportova – atletika (bacanje kugle, diska, kladiva, koplja-vorteksa i sprint na 100 m s i bez prepona), streljaštvo, streličarstvo, odbojka na pijesku, judo, stoni tenis, badminton i nogomet.

Prezentacije se obavili profesionalni treneri i sportisti iz ovih sportova, predvođeni aktivnim bh. olimpijcima.

Po riječima generalnog sekretara Olimpijskog komiteta BiH Saida Fazlagića cilj manifestacije je “približavanje mladih vrhunskim sportistima da bi na najbolji način uživali u sportu, kroz demonstriranje olimpijskih vrijednosti, kao što su prijateljstvo, respekt, međusobno razumijevanje i fair play”.

– “Olimpijskim danom” želimo da se priključimo svim zemljama u olimpijskoj porodici, koji također, kao i u BiH, organiziraju ovakve događaje. U posljednje dvije decenije ova manifestacija raširila je olimpijske ideale širom planete – kazao je generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić.

Svoje bogato iskustvo mladim, između ostalih, prenio je i najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur, koji je podržao ovu manifestaciju.

– Imao sam iskustvo nastupa na olimpijskim igrama. Svi mi olimpijci možemo na neki način da prenesemo iskustvo djeci. Vjerujem da mnogi od njih već uveliko treniraju neke sportove i da imaju svoje snove, među kojim je sigurno i nastup na olimpijskim igrama – kazao je Džumhur.

“Olimpijski dan” prvi put je predstavljen 1948. godine kao sjećanje na rođenje modernih Olimpijskih igara 23. juna 1894. godine u Parizu. Manifestacija se održava u više od 150 zemalja svijeta u kojima stotine hiljada ljudi učestvuju u sportskim aktivnostima, izložbama, muzičkim događajima i edukativnim seminarima.