dani otvorenih dana

Olimpijski muzej u Sarajevu nizom sadržaja obilježava godišnjicu ZOI ‘84

220207_olimpijski_muzej_41806

Direktorica Javne ustavnove Gradski muzeji, u sklopu kojeg je i Olimpijski muzej, Senka Ibrišimbegović u razgovoru za Fenu kazala je da će tokom ovih desetak dana, koliko će trajati obilježavanje godišnjice Olimpijade, imati niz aktivnosti među kojima su i radionice za djecu

Olimpijski muzej će, u sklopu obilježavanja godišnjice 14. Zimskih olimpijskih igara koje su 1984. godine održane u Sarajevu, organizirati dane otvorenih vrata za posjetioce.

Besplatan ulaz u muzej će biti danas, 8. februara, na dan kada su počele 14. Zimske olimpijske igre, potom u dane vikenda 12. i 13. februara i 18. februara, kada je planiran zajednički program s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i Gradom Sarajevom.

Direktorica Javne ustavnove Gradski muzeji, u sklopu kojeg je i Olimpijski muzej, Senka Ibrišimbegović u razgovoru za Fenu kazala je da će tokom ovih desetak dana, koliko će trajati obilježavanje godišnjice Olimpijade, imati niz aktivnosti među kojima su i radionice za djecu.

– Sljedeći vikend, u subotu popodne, u Muzeju ćemo imati radionice s određenim udruženjima koja se bave sportskom edukacijom i osvještavanjem djece o važnosti sporta. Oni će biti naši gosti. Zatim ćemo imati, vjerovatno, specijalnog gosta Raifa Dizdarevića koji će doći da posjeti Olimpijski muzej i da pokloni nešto što bi on volio da pokloni Olimpijskom muzeju iz tog perioda organiziranja Olimpijade u Sarajevu – navela je Ibrišimbegović.

Potom je najavila da će sljedeće sedmice imati nekoliko radionica sa studentima Arhitektonskog fakulteta i određenih drugih fakulteta, koji će raditi na projektima bob-staza Trebević kao buduće eventualne, ponovne olimpijske lokacije, koje bi se eventualno revitalizirale u periodu 2030. godine, ako bi se ponovo dobila kandidatura za održavanje zimskih olimpijskih igara tada, zajedno sa gradom Barcelona.

Najavila je bogat sadržaj, uključujući i četiri dana kada će za posjetioce biti besplatan ulaz, a izdvojila je i posjete djece iz vrtića i škola.

Po njenim riječima, u Muzeju imaju jednu historijsku postavku pregleda, od dobivanja kandidature do izgradnje grada Sarajeva, infrastrukturalno šta se sve uradilo u gradu, do informacija o tome kako je baklja putovala u Sarajevo, do toga koji su to zimski sportovi već bili prisutni na ovim prostorima.

– Dakle, nije se to tek tako desilo. Kandidatura nije sama po sebi doprinijela da se ti sportovi razvijaju ovdje, ali je bila veliki podstrek i za sam razvoj grada i razvoj tih borilišta zimskih sportova. Tako da možemo vidjeti taj historijski pregled. Imamo i znatnu postavku suvenira iz tog perioda – Vučka, olimpijsku pahuljicu, tu su i sve medalje, poštanske markice, dakle sve što se radilo za promociju tih Zimskih olimpijskih igara – kazala je Ibrišimbegović.

Dodala je da imaju i eksponate vezane za tadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Huana Antonia Samarana (Juan Antonio Samaranch), koji je bio veliki prijatelj Sarajeva.

– On je dolazio više puta u Sarajevo. Pored toga što je Olimpijska dvorana Zetra dobila ime po njemu, on je donirao muzeju kaput u kojem je otvorio i držao govor na otvaranju 14. Zimskih olimpijskih igara – kazala je Ibrišimbegović.

Istaknula je da se on, kada je Sarajevo bilo pod opsadom, zalagao za to da se na neki način upute apeli sportista, jer su se i u tom periodu održavale olimpijske igre.

Također, u kolekciji, između ostalog imaju i skije tadašnjeg dobitnika srebrene olimpijske medalje Jure Franka.

Napomenula je da, pored sportskih eksponata, Olimpijski muzej nudi jednu umjetničku kolekciju, koja se vezuje za mapu grafika koju su savremeni umjetnici poklonili Olimpijskom muzeju, odnosno Gradu Sarajevu za ovaj događaj.

Tu su i grafike umjetnika Ismara Mujezinovića, koji je radio specijalne plakate za svih osam sportskih vještina koje su tada bile na Olimpijskim igrama.

Ovo je, napominje ona, na neki način spoj umjetnosti i sporta i po tome je Olimpijski muzej specifičan.

– Zato propagiramo da djeca koja dođu već na neki način, pored upoznavanja sa sportskim aktivnostima, upoznaju sportske aktivnosti kroz umjetnost. Dajemo djeci da boje, da crtaju o temi zimskih olimpijskih sportova i simbola – navela je Ibrišimbegović, dodajući da imaju i izložbu dječijih radova iz Javne ustanove „Vrtići djeca Sarajeva“.

Ibrišimbegović je kazala da imaju i zanimljive eksponate koje im građani grada Sarajeva i BiH, a i regiona redovno šalju i koje oni primaju kao donaciju, kao i neki strani novinari, reporteri koji su u to vrijeme bili u Sarajevu.

Govoreći o posjećenosti muzeja, podsjetila je da je renovirani Olimpijski muzej otvoren početkom oktobra 2020. godine, u jeku pandemije Covid -19, tako da su od samog starta zahvaćeni restrikcijama.

– Trudili smo se da to sve bude u skladu s propisanim mjerama zaštite građana i uposlenika – navela je ona.

Istaknula je da je prošle godine, tokom proljeća i ljeta, bila velika posjećenost kako stranih tako i domaćih turista, kao i bh. građana iz dijapore, te da su zabilježili veliki broj stranih posjetilaca.

– Suklado mjerama zaštite, organiziramo sve posjete. Zadovoljni smo – zaključila je Ibrišimbegović, te pozvala sve zainteresirane da posjete Olimpijski muzej.