Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NBA zvijezde

Oni su pretrpjeli iste povrede kao Nurkić: Evo gdje su danas i koliko je trajao oporavak

nurkic_george_hayward

Kako govore prvi podaci, Bosanska zvijer ima otvoreni lom potkoljeničnog dijela, te je slomio obje kosti i tibiju i fibulu

Najbolji bh. košarkaš Jusuf Nurkić pretrpio je povredu zbog koje se mnogim fanovima sledila krv u žilama – slomio je nogu prilikom doskoka.

Iako se još uvijek ne zna koliko će odsustvovati s terena, a o posljedicama ovakve povrede može se samo špekulisati, prijašnji slučajevi iste ili slične povrede drugih NBA igrača daju naslutiti Nurkićevu budućnost.

Kako govore prvi podaci, Bosanska zvijer ima otvoreni lom potkoljeničnog dijela, te je slomio obje kosti i tibiju i fibulu.

Sezona za Nurkića je sigurno gotova.

Sve fanove NBA lige Nurkićeva povreda podsjetila je na dva slična događaja koja su potresla najjače svjetsko košarkaško takmičenje – lom noge Paula Georgea iz 2014. tokom kampa američke reprezentacije, te onaj Gordona Haywarda s početka prošle sezone.

George je u četvrtoj četvrtini pripremne utakmice reprezentacije “proletio” i nogu slomio na konstrukciju koša, a fanovi su se tada zgražavali nad stravičnim lomom, te se “takmičili” u crnim prognozama o nastavku Georgeove karijere.

Tadašnji igrač Indiana Pacersa van terena je proveo “samo” osam mjeseci, a po povratku 2015. godine igrao je 20-tak minuta po meču u šest posljednjih utakmica sezone.

Iduće sezone, George se vratio jači nego ikad, postizao je 23.1 poen po meču uz sedam skokova i četiri asistencije.

Tri sezone poslije, preporođeni George igra sezonu života, jedan je od glavnih kandidata za MVP-a lige, postiže 28.2 poena po meču, uz osam skokova i nešto više od četiri asistencije po meču.

Ipak, i sam priznaje da više nema skočnost kakvu je imao prije povrede, kad je bio poznat kao jedan od najatraktivnijih zakucavača lige.

Ono što se donekle razlikuje u povredi Gordona Haywarda je da je njegova povreda bila teža utom što je lom “zahvatio” i ligamente zgloba, tako da je njegov oporavak trajao duže, a vrativši se ove sezone sjena je igrača koji je bio, uz povremeni “bljesak”, poput briljantne partije sa 35 poena protiv Minnesote.

Doduše, Haywardu je ovo tek prva sezona nakon stravične povrede, te će mu sigurno trebati vremena da vrati samopouzdanje koje je imao prije.

Podatak koji možda najbolje opisuje mentalne posljedice njegove povrede je onaj da Hayward ide u prodor 5.3 puta po meču, u odnosu na 9.2 prije povrede, te da šutira samo 2.3 slobodna bacanja po meču, dok je ranije šutirao skoro šest.

Uzevši u obzir da Nurkić ima samo 24 godine, i da se prema prvim prognozama ne radi o kidanju ligamenata, treba biti optimističan i nadati se da će se oporaviti u potpunosti i nakon povrede biti još jači!