Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovacije za Bryanta na njegovoj posljednjoj utakmici u Bostonu

bryant1112

Tačno 20 godina nakon što je prvi put zaigrao protiv Bostona, velikan NBA lige Kobe Bryant posljednji put je u dresu LA Lakersa istrčao na parket TD Gardena zaključivši još jedno poglavlje velikog rivaliteta između Lakersa i Celticsa, klubova koji su osvojili ukupno 33 naslova prvaka.

Jedan od najboljih košarkaša u istoriji NBA lige na kraju ove sezone odlazi u penziju i trenutno je na ‘oproštajnoj turneji’ po SAD, kako je u šali nedavno kazao. Upravo je Boston bio njegov omiljen grad nakon LA. ‘Dom izvan doma’, a malo je poznato kako je Bryant u Boston skoro započeo svoju blistavu karijeru.

Uoči utakmice svi su se pitali kako će TD Garden posljednji put dočekati zvijezdu Lakersa. Očekivao se pljesak, no publika je Bryanta dočekala kako i zaslužuje jedna legenda, uz ovacije.

“Obožavao sam igrati u Bostonu. To je za mene uvijek bila posebna dvorana i grad. Mislim da istorija odvaja ovaj grad od ostalih. Sjajan je osjećaj kada je cijeli Boston Garden protiv tebe. U niti jednoj dvorani nisam imao tako neprijateljski doček. Svaki moj dodir lopte je pratila neopisiva buka. Uh, kako sam to obožavao,” kazao je Bryant dodavši: “Ovoga puta su me dočekali pljeskom i ovacijama. Znao sam da nešto nije uredu, ha, ha”.

Bryant se od Bostona oprostio sa 15 koševa i 11 skokova uz pobjedu Lakersa 112-104.

“Žao mi je što na oproštaju nisam zabio više. Međutim, u godinama sam kada je to sve teže,” dodao je.

Prije utakmice čelnici Bostona Danny Ainge, Rich Gotham i Steve Pagliuca uručili su Bryantu uokviren komadić parketa legendarne dvorane iz 2010. kada su Lakersi u finalu pobijedili Boston 4-3. U sedam utakmica finalne serije Bryant je predvodio Lakerse s prosjekom od 28,5 koševa i pet asistencija. Mnogi pamte njegovu predstava u TD Gardenu iz januara 2007. godine kada je briljirao sa 43 koša, osam skokova i osam asistencija.

https://vine.co/v/iqUQJ9Xi0ld

“Imao sam nekoliko blistavih trenutaka u Bostonu. Vjerujem kako su me upamtili,” dodao je sa smiješkom.

Zanimljivo, Bryant je umalo karijeru započeo u Bostonu. No, čelnici Celticsa nisu imali hrabrosti uzeti mladića koji je tek završio srednju školu. Bryant je u Bostonu bio u kampu, te je odradio razgovore sa tadašnjim vodećim ljudima kluba. Posebno je oduševio legendarnog trenera Reda Auerbacha koji je na klupi Bostona devet puta bio NBA prvak.

“Taj klinac će postati čudo od igrača. Možda njegova karijera ode i u suprotnom smjeru, ipak dolazi iz srednje škole. No, uvjeren sam kako će biti sjajan igrač,” kazao je Auerbach čelnicima kluba koji ipak nisu imali dovoljno hrabrosti. Umjesto Bryanta Boston je 1986. kao šesti izbor drafta uzeo Antoinea Walkera. Kobe je kao 13. izbor završio u Hornetsima koji su ga odmah mijenjali s LA Lakersima za Vladu Divca. Kako je Bryant u vrijeme drafta imao 17 godina, ugovor s Lakersima morali su potpisati i njegovu roditelji.

Walker je tokom 13-godišnje karijere imao prosjek od 17,5 koševa, 7,7 skokova i 3,5 asistencija osvojivši NBA naslov 2006. u dresu Miami Heata. Bryant je pet puta bio prvak NBA lige, najmlađi je igrač u istoriji lige koji je stigao do 30.000 koševa, 17 puta je bio All Star, ima prosjek od 25,4 koša po utakmici, a osvojio je i dvije zlatne olimpijske medalje.