Ostali sportovi

Velibor pudar

Ovako je Lanin otac odgovorio na poruku da napusti BiH i “prikloni se svom narodu”

18/08/2022
Foto: Društvene mreže

Lana Pudar osvojila je niz medalja na juniorskim takmičenjima i Mediteranskim igrama. Do sada se za velika takmičenja pripremala izvan grada jer u Mostaru ne postoji zatvoreni bazen s dimenzijama za sportska takmičenja

Lana Pudar, 16-godišnja Mostarka, osvojila je u srijedu naslov evropske prvakinje na 200 metara leptir na Evropskom prvenstvu u Rimu. Istoga dana u njezinu gradu određena je lokacija Olimpijskog bazena, čija je gradnja motivirana upravo uspjesima ove sjajne naše plivačice.

Početkom septembra planira se raspisivanje javnog konkursa za izvođača radova na izgradnji Olimpijskog bazena u Mostaru. Novac za izgradnju tog objekta osigurala je Vlada Federacije BiH u iznosu od četiri miliona eura. Mostarski gradonačelnik Mario Kordić uputio je čestitku Lani i njezinim roditeljima te najavio skoru izgradnju bazena.

“Izgradnja infrastrukture, čiji dio je i Olimpijski bazen, prioritet je za Grad Mostar i bit će izgrađen za Lanu i sve buduće generacije! Posebne čestitke njezinim roditeljima”, napisao je Kordić u čestitki.

Lana Pudar osvojila je niz medalja na juniorskim takmičenjima i Mediteranskim igrama. Do sada se za velika takmičenja pripremala izvan grada jer u Mostaru ne postoji zatvoreni bazen s dimenzijama za sportska takmičenja.

Pudar je dva dana prije zlata osvojila i bronzu u utrci na 100 metara leptir. Kako javlja Hina, tada je Oslobođenje objavilo tekst s kraja prošle godine u kojem Lanin otac Velibor Pudar odgovara na prozivku da bi se trebao “prikloniti svom narodu”.

“Ovom prilikom ću citirati velikog pjevača Davorina Popovića – Pimpeka. Više volim da mi u Mostaru moja raja kaže ‘đe si šup..k jedan’ nego bilo gdje drugdje ‘izvolite gospodine Pudar'”, rekao je Lanin otac.

Pliva za zemlju koju nosi u srcu

Velibor Pudar bio je golman Veleža te srpskih klubova Čukarički i Palilulac, a jedno vrijeme gradio je trenersku karijeru u Saudijskoj Arabiji. Izjašnjava se kao Srbin i pravoslavac, ali je više puta jasno dao do znanja da njegova kći neće nastupati za ijednu drugu zemlju osim BiH.

“Molim vas da ne morite više s pitanjima pod kojom zastavom će Lana Pudar plivati, na ovo pitanje više ni Lana ni mi ne odgovaramo. Lana će plivati za BiH, zemlju svog rođenja, zemlju svog porijekla i zemlju koju nosi u srcu”, rekao je prije nekoliko godina.

I nakon posljednjeg Laninog uspjeha mediji u Srbiji su je krenuli svojatati. U provučićevom režimskom Kuriru pojavio se tekst naslovljen “Nova evropska prvakinja nije htjela Srbiju, izabrala Bosnu”. U tom tekstu stoji kako je njezin otac Velibor pravoslavni Hercegovac i bivši vratar srpskih klubova Čukaričkog i Paliluca.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.