Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

finale eurolige

Panathinaikos savladao Real i postao prvak Evrope, Musa ubacio 15 poena

Foto: Screenshot/X

Džanan Musa bio je najefikasniji kod Reala sa 15 poena, od kojih 13 u prvom poluvremenu

Košarkaši Panathinaikosa novi su prvaci Evrope. Grčki tim je u finalu završnog turnira u Berlinu pobijedio branitelja naslova Real Madrid sa 95:80.

Pahathinaikos je uspio prekinuti dominaciju Reala i nakon 13 godina došao do naslova prvaka Evrope, sedmi put u svojoj historiji.

Do pobjede su igrači Panathinaikosa došli zahvaljujući odličnoj igri u drugom poluvremenu, posebno u odbrani, u kojem su zaustavili Real na samo 26 poena.

Početak susreta nije nagovještavao ovakav rasplet s obzirom na to da je klub iz Madrida potpuno dominirao. Lepršavom igrom kraljevski klub je nakon deset minuta imao 11 poenan prednosti. Ipak, u nastavku igre grčki polako smanjivao zaostatak, a u drugom poluvremenu došao do potpunog preokreta.

Panathinaikos je zaigrao fenomenalno u odbrani, igrače Reala je potpuno stao šut te su treću četvrtinu završili sa samo sedam ubačenih poena.

U posljednjem periodu igrači grčke ekipe počeli su pogađati sa svih pozicija, košarkaši Reala sve više su bili nervozni što se odrazilo i na njihovu igru te je Panathinaikos na kraju ostvario ubjedljivu pobjedu.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bili su Sloukas sa 24, Nunn sa 21 i Lessort sa 17 poena.

Džanan Musa bio je najefikasniji kod Reala sa 15 poena, od kojih 13 u prvom poluvremenu, Campazzo je dodao 12, a Rodriguez 11 poena.