Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pau Gasol ide u Rio uprkos virusu zika

gasol

Španski košarkaški reprezentativac i teniska elita Pau Gasol (35) najavio je da će nastupati na Ljetnjim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru uprskos epidemiji virusa zika, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Moja odgovornost je upozoriti ljude o virusu zika kao nečem ozbiljnom, ali moja odgovornost je također biti s reprezentacijom u Riju. Zato želim ići, želim biti s timom i zabilježiti latvrti nastup na Olimpijskim igrama”, napisao je krilni centar Chicago Bullsa u kolumni za Marcu.

Gasol, koji je prije profesionalne košarkaške karijere studirao medicinu na Univerzitetu u Barceloni i čija majka je također ljekar izjavio je prošlog mjeseca da je previše neizvjesnosti u vezi sa situacijom u Brazilu i da svako ko planira ići u Rio treba razmisliti da li je odlazak vrijedan rizika.

Tridesetpetogodišnjak, koji je sa Španijom osvojio dvije srebrne medalje na Olimpijskim igrama 2008. i 2012. godine je istakao da je njegova predanost timu veća od straha da se nešto može dogoditi ali je izrazio nadu da do početka Igara neće doći do bilo kakvih promjena koje bi mogle uticati na promjenu mišljenja.

On je nedavno kazao da je zabrinut zbog virusa zika i da razmišlja zamrznuti sjeme pred put u Rio De Janeiro

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u februaru ove godine proglasio zika virus globalnom prijetnjom za javno zdravstvo.

Ljetne olimpijske igre u Rio de Janieru, prve u istoriji na tlu Južne Amerike, održat će se od 5. do 21. augusta. Očekuje se da će na ovim igrama debitovati olimpijci Kosova i Južnog Sudana, a po prvi put će nastupiti i tim izbjeglica.