Mladi rukometaš

Perić: Debi u seniorskoj reprezentaciji BiH pamtiću do kraja života

peric rukometas (1)

Za profesionalno bavljenje ovim sportom i dobre rezultate, prema riječima Perića, potrebno je mnogo odricanja

Luka Perić, igrač Rukometnog kluba Borac iz Banjaluke sa svega 17 godina dobio je poziv za seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a nakon prve odigrane utakmice kaže da će je pamtiti do kraja života.

“Treniram već 11 godina, moj otac je bio rukometaš igrao je za Crvenu zvezdu iz Beograda i išao sam njegovim koracima i počeo da treniram rukomet prije 11 godina”, priča Perić za Anadolu Agency (AA) tokom jednog od treninga Borca u Sportskom centru Borik u Banjaluci.

Upravo u kultnoj banjalučkoj dvorani Perić je napravio prve rukometne korake, uz pratnju trenera Dragana Stančevića, a prošao je sve omladinske kategorije Borca i od ove sezone nalazi se u seniorskom pogonu nekadašnjeg šampiona Evrope.

– Trud, rad i talent nisu prošli nezapaženo –

Njegov trud i rad, kao i talent nisu prošli nezapaženo ni kod Bilala Šumana, selektora bh. reprezentacije.

“Prvi poziv sam dobio prije tri godine, za kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Prošao sam kadetsku reprezentaciju, juniorsku i sada sam, prije mjesec dana, dobio poziv za seniorsku reprezentaciju BiH”, rekao je desnokrilni rukometaš.

Nakon tog poziva rukometna reprezentacija BiH u Njemačkoj je igrala protiv favorizovanog domaćina duel kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine. Sticajem okolnosti u Njemačku je iz BiH otišlo samo 11 igrača i iako su se, kako kaže Perić, “borili do zadnje kapi znoja”, nažalost, izgubili su sa četiri gola razlike.

“Na toj utakmici nisam zadovoljan nastupom, bilo je malo treme, nervoze, pritiska, jedno dobro iskustvo da se naučim da ne trebam tako da radim dalje, da moram da pojačam rad i trening i naravno da se trudim još više”, kazao je Perić.

Obzirom da pozivi u seniorski državni tim nisu česti za sportiste koji imaju 17 godina Perić to smatra dodatnom obavezom da radi još bolje.

“Nisam baš zapazio da je neko dobio poziv sa 17 godina za seniorsku reprezentaciju BiH. Taj poziv znači mnogo za moj dalji razvoj, trening i rukometni put. Ali, opet to nije velika stvar, jer ako ne nastavim da treniram jako i da se trudim ovo sve može pasti u vodu”, ističe Perić.

– Vratiti staru slavu RK Borac –

Debi u seniorskoj reprezentaciji veliko je iskustvo za ovog mladog sportistu.

“Meni je prvi nastup za seniorsku reprezentaciju BiH sa 17 godina bio prvo jedan novi ambijent, novo iskustvo i naravno to ću pamtiti do kraja života”, naglasio je on.

Govoreći o čarima rukometa Perić je ispričao da mu se najviše sviđa to što kroz putovanja, utakmice i turnire upoznaje druge ljude, različite kulture i stiče nova prijateljstva koja se pamte cijeli život.

Za profesionalno bavljenje ovim sportom i dobre rezultate, prema riječima Perića, potrebno je mnogo odricanja. Naveo je za primjer svoje vršnjake koji izlaze i druže se, dok je on to sveo na minimum da bi mogao da trenira, ide u školu i ispunjava sve svoje obaveze.

“Planovi za budućnost su da nastavim da treniram jako, da se trudim što više. Neki planovi su da vratimo staru slavu Rukometnom klubu Borac, da napunimo ponovo dvoranu pa ćemo dalje vidjeti”, veli Perić.

Zadovoljan je trenutnim rezultatima Borca u Premijer ligi BiH, a kaže da iako je dres banjalučkog kluba dodatni teret i postoji neka doza pritiska trudi se da ne razmišlja o tome i da daje sve od sebe na terenu.

Na pitanje koliko mu je teret što ga mnogi smatraju jednim od najperspektivnijih mladih igrača u zemlji Perić je odgovorio:

“Najveća podrška mi je moja porodica, moji saigrači u klubu i treneri. To je isto veliki teret i reprezentacija i ta perspektiva u sportu i moram nastojati da to sve opravdam i nastavim da pružam dobre partije”.