intervju

Peštek: Olimpijski bazen Otoka nudi kvalitetnu uslugu sa svim sadržajima

pestek enes

Prošle godine u jednom razgovoru s gradonačelnikom došlo se na ideju da se pokuša pronaći voda. Tragom te priče, angažovali smo stručne osobe i fakultet koji je nadležan za tu oblast

Direktor JP “Olimpijski bazen Otoka” Enes Peštek u razgovoru za Fenu kazao da je jedna od aktivnosti koja će biti realizirana u tom sportskom objektu u ovoj godini, centar za obuku spasilaca koji će biti organiziran na način da će se vršiti obuka spasilaca i spasilačkih službi kako bi se stručno osposobili za osiguranje kupališta u Kantonu Sarajevo.

Pravilnikom o sigurnosti na uređenim kupalištima koji je donesen, regulirano je i pitanje osposobljavanja spasilaca. JP Olimpijski bazen Otoka d.o.o. Sarajevo ovlašteno je da, u saradnji s Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja i Crvenim križom Fedracije BiH, provodi programe osposobljavanja spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih timova, obnovu znanja i praktičnih vještina spasilaca.

– Projekt je ozakonjen na način da je prijedlog pravilnika poslat u proceduru u Kantonalnu skupštinu koja je u prošloj godini usvojila taj pravilnik i na taj način je postao zakonski osnov i obaveza da se organizira centar za obuku spasilaca – kazao je Peštek.

S druge strane, dodao je on, Pravilnikom je uređeno šta sve kupališta moraju imati, a to su pored ostalih materijalno-tehničkih sredstava i spasilačka služba.

– Centar za obuku spasilaca je stacioniran u prostorima JP Olimpijski bazen Otoka, a zajedno s našim preduzećem su i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu i Crveni krst Federacije BiH – naveo je Peštek, dodajući da će nakon završene obuke polaznici dobiti certifikat.

Napomenuo je da je planirano da se uradi i priručnik koji će sadržavati sve bitne elemente spasavanja utopljenika iz vode, kako bi svaki taj polaznik koji bude stručno osposobljen i bude završio obuku dobio taj priručnik kao podsjetnik.

Po njegovim riječima, Pravilnik je definirao da spasioci koji završe obuku mogu raditi na uređenim kupalištima u Kantonu Sarajevo.

Jedna od aktivnosti koja se provodi na Olimpijskom bazenu Otoka je i škola plivanja za učenike četvrtih razreda osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo. Peštek napominje da je to do sada bilo realizirano na način pilot projekata, a sada svi osnovci četvrtih razreda moraju proći školu plivanja, odnosno 12 sati sticanja elementarnog znanja.

Ocijenio da je iskorištenost Olimpijskog bazena Otoka na zavidnom nivou, te da se pokazalo da taj objekat treba gradu i državi.

– Razvili su se tu mnogi plivački klubovi, škole plivanja, vaterpolo klubovi. Sada imamo potrebu i ronilačkih klubova, tako da su to sve aktivnosti, novine koje se dešavaju na način da se ovaj objekat pokazao društveno opravdanim i korisnim. Svake godine se obaraju državni rekordi u plivanju, imamo vaterpolo klubove, vaterpolo savez na nivou Kantona, Federacije, države. Dakle, sve je to jedna svježina i novina kada je u pitanju Olimpijski bazen koji pokazuje svoju opravdanost – istaknuo je Peštek.

Pored plivanja i usluga koje bazen nudi, tu su i sportsko-rekreacioni kompleks – fitnes, teretana, sauna…

Peštek je spomenuo da planiraju i projekt zatvaranja otkrivene terase koja se nalazi na drugom spratu objekta sa oko 460 kvadranih metara prostora, koju bi zatvorili najviše staklom i time stvorili ogroman prostor za, kako kaže, možda i najkvalitetniji fitnes centar u gradu.

– Do sada smo uz pomoć gradonačelnika koji je odobrio novčana sredstva, osigurali izradu glavnog projekta koji će koštati 30.000 KM. Nakon toga idemo u fazu dobijanja urbanističke i građevinske dozvole. Radi se o projektu čijom bi realizacijom još više obogatili ponudu i upotpunili ugođaj i ambijent našim korisnicima – kazao je Peštek.

Dodao je kako misli da Olimpijski bazen Otoka nudi dobru i kvalitetnu uslugu sa svim sadržajima i da su zaokružili jednu priču koja se može ponuditi korisnicima.

U toku je i pribavljanje neophodne dokumentacije za izvođenje geoloških istraživanja u svrhu prikupljanja podataka o mogućnostima crpljenja podzemne vode.

– Prošle godine u jednom razgovoru s gradonačelnikom došlo se na ideju da se pokuša pronaći voda. Tragom te priče, angažovali smo stručne osobe i fakultet koji je nadležan za tu oblast. Stručnjaci su dali procjenu, na osnovu geoloških istraživanja i sastava tla oko grada Sarajeva i brda koja su geografski tako posložena, da bi se moglo doći na neku dubinu od 350 metara, da bi se mogla naći dubinska voda – kazao je Peštek.

Već su, dodaje, u fazi dobivanja urbanističke saglasnosti kako bi mogli krenuti u realizaciju, raspisivanje javnog poziva za izvođača radova, “da vidimo hoćemo li uspjeti u tome”.

– Ako se uspije u tome mislim da će Olimpijski bazen dobiti jedno bogatstvo, jer mi smo korisnik koji na godišnjem nivou za vodu troši od 140 do 150 hiljada KM, tako da bi nam to smanjilo troškove i omogućilo uštede – naveo je Peštek.