Petero bh. atletičara na EP-u za mlađe juniore u Gruziji

atletika34

Petero takmičara predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na prvom Evropskom atletskom prvenstvu za mlađe juniore u Tbilisiju.

U Gruziju su otputovali takmičari Belmin Mrkanović, Nermin Štitkovac, Mediha Salikić, Katarina Lemez i Sara Lučić, trener Jasmin Mujić i vođa tima Mensur Vrcić.

Prvenstvo se održava od 14. do 17. jula, a očekuje se dolazak više od 1.200 takmičara i članova delegacija iz cijele Evrope.

Od bh. predstavnika u Evropi je najbolje pozicioniran Belmin Mrkanović, koji će se takmičiti u trci na 2000 metara sa zaprekama. Njegovo vrijeme (5:56,20) je sedmo u Evropi, a od atletičara njegovog godišta nalazi se na drugoj poziciji, saopćeno je iz Atletskog saveza BiH. Najbolja od atletičarki je Mediha Salkić koja će nastupiti u bacanju diska. Njen rezultat (47,46 m) je osmi u Evropi.

Predstavnik BiH u muškoj konkurenciji u bacanju diska, Nermin Štitkovac, sa hicem od 56,03 m nalazi se na 19. poziciji najboljih bacača Evrope, a skakačica uvis Sara Lučić sa preskočenih 175 cm je na 28. poziciji. Katarina Lemez, predstavnica BiH na 800 metara, ne nalazi se među najboljih 30 atletičarki u Evropi u tekućoj sezoni.