Phelps: Ne znam da li sam se takmičio u “čistom“ sportu

Phelps michael

Američki plivač Michael Phelps, najtrofejniji sportista u istoriji olimpijskih igara, koji će u Rio de Janeiru pokušati doći do svoje 19. zlatne, ili 23. medalje ukupno, kazao je da ne može sa sigurnošću reći da se ikada tokom svoje karijere takmičio u potpuno “čistom“ sportu.

Naravno, po pojmom “čist“ Phelps misli da u konkurenciji nije bio niti jedan dopingovan sportista. Posljednji skandal sa sistemskim dopingom u ruskoj atletici potresao je cijeli svijet. I ne samo to, nakon što su se ponovo novim metodama testirali uzorci urina i krvi uzeti na igrama u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine pokazalo se da su se mnogi osvajači medalja dopingovali.

“Svi mi želimo ‘čist’ sport. Želimo da se svi u istim uslovima borimo na sportskom borilištu. Mislim da mogu iskreno reći, kako u mojoj karijeri, ne znam da li sam se ikada takmičio u potpuno ‘čistom’ sportu. I to saznanje je uznemiravajuće“, kazao je Phelps na press konferenciji u Riju.

Sjajni plivač, koji će u Riju po četvrti put nastupiti na Olimpijadi, dobio je čast da nosi zastavu Sjedinjenih Američkih Država na ceremoniji otvaranja igara. Na dosadašnje tri olimpijade osvojio je 18 zlatnih, te po dvije srebrne i bronzane medalje.

Desetinama ruskih sportista, uključujući i cijeli atletski tim, zbog dopinga je zabranjeno učešće na igrama u Riju. Među njima je i sedam plivačica i plivača: Yulia Efimova, Mikhail Dovgalyuk, Natalia Lovtcova, Anastasia Krapivina, Nikita Lobintsev, Vladimir Morozov i Daria Ustinova.