Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kvalifikacije

Pobjeda bh. košarkašica na Islandu nedovoljna za plasman na EP

zenska kosarkaska reprezentacija bih

Košarkašice BiH ovom su pobjedom osigurale drugo mjesto na tabeli, ali su ostale bez plasmana na završnicu prvenstva

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras u Rejkjaviku selekciju Islanda sa 84:74, u posljednjem kolu grupe 1 kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2019. u Srbiji i Latviji.

Košarkašice BiH ovom su pobjedom osigurale drugo mjesto na tabeli, ali su ostale bez plasmana na završnicu prvenstva, s obzirom na to da su jedna od dvije najlošije drugoplasirane ekipe.

Naime, reprezentaciji BiH je u ovom meču trebala pobjeda sa više od 60 poena razlike, nakon nekoliko nepovoljnih rezultata u ostalim grupama. Iako su Islanđanke bile potpuni autsajder, pružile su izuzetno snažan otpor bh. selekciji, koja je tek u finišu uspjela da “prelomi” rezultat.

Prva četvrtina u potpunosti je pripala domaćim košarkašicama, predvođenim Helenom Sverrisdottir, koje su došle do prednosti od 13 poena. U nastavku su bh. košarkašice uspjele odigrati mnogo snažnije u odbrani te su iz minute u minutu smanjivale zaostatak, a do kraja poluvremena prešle u vodstvo.

U drugom poluvremenu viđena je slična igra kao u prvom dijelu. Reprezentacija BiH bila je nešto bolja, ali nije uspijevala doći do značajnije prednosti. Tek u finišu izabranice selektora Gorana Loje uspjele su otići na dvocifrenu prednost, koja ipak nije bila dovoljna za plasman košarkašica BiH na EP, prvi put nakon 20 godina.

Najefikasnije u reprezentaciji BiH bile su Milica Deura i Nikolina Babić sa po 15 poena te Marica Gajić s 13 poena i 14 skokova.

Hildur Kjartansdottir bila je najefikasnija u selekciji Islanda sa 27 poena uz 11 skokova a “double-double” učinak imala je i Helena Sverrisdottir sa 22 poena i 14 skokova, kao i devet asistencija.

U prvom meču u ovoj grupi Crna Gora je u gostima pobijedila Slovačku sa 82:68 i tako osvojila prvo mjesto i plasman na EP.

Osim Crne Gore, na EP su se plasirale selekcije domaćina Srbije i Latvije, te Španije, Francuske, Rusije, Turske, Slovenije, Češke, Bjelorusije, Velike Britanije, Belgije, Mađarske, Ukrajine, Italije i Švedske.