Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rim

EP u plivanju: Amina Kajtaz sada nastupa za Hrvatsku, moguć duel s Lanom Pudar

Zagreb: Plivačica Amina Kajtaz
04.06.2020., Zagreb - Amina Kajtaz plivacica iz Bosne i Hercegovine na vanjskom bazenu Sportskog parka Mladost."nPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prvenstvo će biti održano od 11. do 17. augusta u nacionalnom plivačkom centru “Parco Del Foro Italico”

U Rimu danas počinje Evropsko seniorsko prvenstvo u plivanju, na kome će nastupiti najbolja bh. plivačica Lana Pudar.

Prvenstvo će biti održano od 11. do 17. augusta u nacionalnom plivačkom centru “Parco Del Foro Italico”.

Pudar će nastupiti u tri discipline, a prvi nastup imat će 12. augusta u kvalifikacijama na 50 m delfin. Takmičenje u ovoj disciplini počinje u 9 sati, a Pudar će nastupiti u grupi 2. U izuzetno jakoj konkurenciji Pudar u svojoj grupi ima peto vrijeme u sezoni i morat će nadmašiti dosadašnje rezultate kako bi izborila plasman u polufinale.

U istoj grupi je i Amina Kajtaz, koja je nakada plivala za BiH a sada brani boje Hrvatske. Da je bivša bh. olimpijska promijenila državljanstvo nije bilo poznato do danas. Ova članica zagrebačke Mladosti je od strane hrvatskog plivačkog saveza predstavljena kao hrvatska plivačica.

Kajtaz će se kao reprezentativka Hrvatske takmičiti u disciplini 100 metara delfin u kojoj će nastupiti i Lana Pudar. Ukoliko prođu kvalifikacije, moguće je da ćemo gledati njihov direktni duel.

Osim Lane Pudar, na prvenstvu u Rimu će nastupiti Adi Mešetović i Nikola Bjelajac koji će sutra plivati u kvalifikacijama na 100 metara slobodno. Oba bh. plivača uvrštena su u istu grupu i pokušat će se naći među 16 takmičara koji će izboriti polufinale. U ovoj disciplini prijavljen je 71 takmičar.

Takmičenje u ovoj disciplini počinje u 9 sati i 11 minuta.

Inače, prvog takmičarskog dana bit će podijeljene i prve medalje i to u disciplinama 400 m mješovito muškarci, 4×200 slobodno muškarci i 4×200 slobodno žene.