Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje nova sezona NBA lige, Cleveland i San Antonio prvi favoriti

cavs

Nova sezona sjevernoameričke košarkaške NBA lige počinje u noći s utorka na srijedu, a bit će odigrane tri utakmice.

[yuzo_related]

Najzanimljivije će biti u Chicagu gdje Bullsi dočekuju Cleveland Cavalierse, Atlanta Hawksi dočekuju Detroit Pistonse, dok aktuelni prvaci Golden State Warriors sezonu otvaraju na svom terenu protiv NewOrleans Pelicansa.

Zvanični portal lige je objavio rezultate ankete provedene među trenerima, koji većinom kao glavnog favorita za titulu prvaka izdvajaju Cleveland Cavalierse, a pored njih velike šanse daju San Antonio Spursima i braniocima naslova Golden State Warriorsima.

Činjenica je da naslov neće odlučiti samo događaji na terenu, već sposobnost ljekarskih timova da se izbore s prevencijom i povredama igrača. Cleveland je prošle sezone bio jako oslabljen u finalu koje je izgubio u šest utakmica, a početkom nove sezone ekipa koju predvodi ponajbolji košarkaš današnjice LeBron James, neće moći računati na Kyrieja Irvinga i Imana Shumperta, dok se Kevin Love treninzima priključio tek nedavno.

James također nije u potpunosti zdrav. Naime, prije svake utakmice mu je potrebna injekcija. U Cleveland je stigao svestani Mo Williams, a produžen je ugovor s Tristanom Thompsonom.

Najozbiljni protivnik Clevelandu trebala bi biti ekipa San Antonia, koja je ”All Star” igračima Duncan-Parker-Ginobili-Leonard dodala još jednog učesnika utakmice svih zvijezda LaMarcusa Aldridgea. Pitanje je koliko brzo će se on uklopiti u specifičan sistem igre San Antonia, te koliko će zdravlje služiti prva tri pomenuta igrača koji u prosjeku imaju 36,6 godina. Duncan će krajem regularnog dijela lige napuniti čak 40 godina.

Branioci naslova Warriors su zadržali kostur ekipe i uspjeli su izbjeći povrede. To važi za igrače, ali ne i za trenera Stevea Kerra, koji je morao obaviti dvije operacije leđa i neće moći voditi svoj tim još neko vrijeme.

Zdravlju se nadaju i u Oklahomi, gdje su u prošloj sezoni spoznali koliko je teško igrati bez prve zvijezde tima. Četvorostruki prvi strijelac lige Kevin Durant je zbog problema s nogom propustio čak 55 utakmica, a Russell Westbrook sam nije mogao dovesti ekipu do završnice.

Pola sezone zbog povrede je propustio i jedan od najboljih košarkaša svih vremena Kobe Bryant, legenda Los Angeles Lakersa koja se s 37 godina upušta vjerovatno u svoju zadnju, 20. sezonu NBA lige.

Los Angeles Clippersi su u prošloj sezoni bili favoriti u očima mnogih, ali ‘kratka’ klupa im nije dozvolila ostvarenje najviših ciljeva. Zbog toga je uprava kluba Chrisu Paulu, Blaku Griffinu i DeAndreu Jordanu dodala Paula Piercea, Josha Smitha i Lancea Stephensona.

Dok je na zapadu mnogo snažnih ekipa, na istoku je situacija drugačija. Cleveland je favorit za prvo mjesto, a prvi konkurenti su Chicago Bulls, Atlanta Hawks i Miami Heat.

U NBA ligi će nastupiti kapiten reprezentacije BiH Mirza Teletović i Jusuf Nurkić, ali njihove ekipe Phoenix Suns i Denver Buggets ne ulaze u krug favorita.

nba