Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje Olimpijada: Iz regije samo Slovenija i Hrvatska mogu do medalja

_99923036_wijter

Ceremonijom svečanog otvaranja na Olimpijskom stadionu u južnokorejskom gradu PyeongChangu počeće 23. po redu Zimske olimpijske igre. Uvertiru za igre obilježile su kontroverze sa zabranom Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) ruskim sportistima zbog sistemskog dopinga na prethodnoj Olimpijadi u Sochiju 2014. godine, ali i nastojanja Južne Koreje da igre iskoristi kako bi se poboljšali odnosi sa Sjevernom Korejom.

IOC je odlučio da ruski sportisti mogu nastupiti na igrama u PyeongChangu samo uz njihovu pozivnicu, bez nacionalnih obilježja, pod olimpijskom zastavom i “Olimpijski sportisti iz Rusije“. Poziv je dobilo 168 ruskih sportista, tako da će njihov tim u Južnoj Koreji biti jedan od najbrojnijih.

Zanimljivo je bilo i u odnosima dvije Koreje. Njihove delegacije uoči igara tokom pregovora u jednom pograničnom selu uspjele su dogovoriti zajednički nastup ženske hokejaške reprezentacije, ali i zajednički izlazak korejskih sportista tokom defilea na svečanom otvaranju igara. To je veliki korak u odnosima dvije zemlje na Korejskom poluostrvu, čiji su odnosi sve lošiji zbog posljednjih nuklearni i ratnih proba izolovanog sjevera. Zanimljivo je i da će marširati pod ujedinjenom zastavom, koja na bijeloj podlozi prikazuje Korejsko poluostrvo. Važno je naglasiti i da će sportisti Sjeverne Koreje, njih deset, nastupiti na igrama u PyeongChangu, nakon što su propustili prethodnu zimsku Olimpijadu u Sochiju, navodi Anadolu Agency (AA).

Kada je riječ je olimpijskim timovima iz regije svi osim Slovenije u Južnu Koreju su otputovali bez velikih ambicija. Iako je u PyeongChang, nakon Torina 2006. godine, poslala drugi najbrojniji tim u istoriji Hrvatska se ne može nadati velikim dometima. Eventualno nekoj od medalja u alspkom skijanju, tačnije u kombinaciji u kojoj bi Natko Zrnčić-Dim mogao konkurisati za visok plasman. Hrvatsku će na igrama predstavljati 20 sportista, od čega ih je čak deset u alpskom skijanju.

Najbrojniji, ali i najjači tim sa ovih prostora imaće Slovenija, koja je poslala čak 71 sportistu, po čemu spada u vrh zemalja po broju predstavnika. U Sochiju “delžela“ je imala sjajan rezultat osvojivši čak osam medalja (po dvije zlatne i srebrne, te četiri bronzane). Sličnom se Slovenci nadaju i sada, jer imaju sjajnu reprezentaciju u skijaškim skokovima predvođenu Peterom Prevcom i Jernejom Damjanom. Najveće slovenske nade u alpskom skijanju su talentovana 19-godišnja Meta Hrovat i Žan Kranjec, oboje u veleslalomu. Tu je i muška hokejaška reprezentacija, te jaki timovi u skijaškom trčanju i biatlonu u kojima se izdvajaju osvajači olimpijskih medalja Jakov Fak i Vesna Fabjan. U svakom slučaju Slovenci se u Južnoj Koreji imaju čemu nadati.

Srbija i BiH su na daleki istok poslali po četvero sportista. No, u oba tabora nemaju se čemu nadati, osim korektnom nastupu i dostojnom predstavljanu zemlje. Srbijanski olimpijski tim predvodi alpska skijašica Nevena Ignjatović, koji je svoj najbolji rezultat u karijeri ostvarila upravo pred sam polazak za Južnu Koreju, kada je osvojila šesto mjesto u kombinaciji Svjetskog kupa. Ipak, teško je očekivati da će se u PyeongChangu uključiti u borbu za odličja. Pored skijanja Srbija će imati predstavnike i u skijaškom trčanju. U iste dvije sportske discipline predstavnike će imati BiH, za koju će nastupiti Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić (alpsko skijanje), Tanja Karišik i Mladen Plakalović (skijaško trčanje).

Makedoniju i Crnu Goru na ZOI će predstavljati po troje sportista u alpskom skijanju i skijaškom trčanju. Naravno, svaki zapaženiji rezultat makedonskih ili crnogorskih sportista u PyeongChnagu mogao bi se okarakterisati kao sportsko čudo. Na kraju i Kosovo će se po prvi put pojaviti na Zimskim olimpijskim igrama, a predstavljaće ga Albin Tahiri u slalomu i veleslalomu.

Zimske olimpijske igre u PyeongChangu trebale bi ući u istoriju po najvećem broju sportista koji su nastupili. Očekuje se da će ih biti preko 3.000. Osim sa Kosova po prvi put na zimskim igrama pojaviće se sportisti iz Ekvadora, Eritreje, Malezije, Nigerije i Singapura. Očekuje se da će nastupiti predstavnici 92 zemlje za razliku od 88 koliko ih je bilo u Sochiju.

Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji održaće se od 9. do 25. februara. Ceremonija otvaranja igara zakazana je za danas u 12 sati po srednjoevropskom vremenu (20 po lokalnom) na Olimpijskom stadionu u PyeongChangu. I naredne ZOI ostaju u Aziji, a održaće se 2022. godine u Pekingu, koji je bio domaćin ljetnih igara 2008. godine.

Olimpijskim tim SAD-a najbrojniji

Najbrojniji olimpijski tim u PyeongChangu imaće Sjedinjene Američke Države, koje su poslale čak 242 sportista. Slijede ih Kanada sa 226 olimpijaca, te Švajcarska sa 169 i “Olimpijski sportisti iz Rusije“ sa 168. Njemačka stiže sa 156 sportista, Japan sa 124, dok će domaćina Južnu Koreju i Italiju predstavljati po 122 olimpijaca. Po jednog predstavnika na ZOI imaće Azerbejdžan, Bermudi, Kipar, Ekvador, Eritreja, Gana, Hong Kong, Kenija, Kosovo, Luksemburg, Madagaskar, Malta, Porto Riko, San Marino, Singapor, Južna Afrika, Istočni Timor, Togo i Tonga.

Biće podijeljeno 102 kompleta medalja

Po prvi put u istoriji Zimskih olimpijskih igara biće podijeljeno više od stotinu kompleta medalja. U PyeongChangu će medalje biti podijeljene na čak 102 sportska događaja. Medalje su izrađene tako da slave naporan rad i posvećenost sportista. Izrada medalje, remena i kutije u koju je smještena je inspirisana Hangeulom (korejska abeceda), Hanbokom (tradicionalna korejska odjeća) i Hanokom (tradicionalna kuća), koji predstavljaju jedinstvena korejska kulturna dobra.

Nadmetanje u 15 sportova

U PyeongChangu sportisti će se boriti za medalje u 15 sportova. Održaće se takmičenje u čak 102 sportske discipline u obje konkurencije i to: u alpskom skijanju (11), biatlonu (11), bobu (3), skijaškom trčanju (12), karlingu (3), umjetničkom klizanju (5), skijanju slobodnim stilom (10), hokeju na ledu (2), sankanju (4), nordijskoj kombinaciji (3), brzom klizanju na kratke staze (8), skeletonu (2), skijaškim skokovima (4), snowboardu (10) i brzom klizanju (14).