Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje Premijer liga BiH za rukometaše, pet je kandidata za vrh

rukomet

Nova sezona Premijer lige BiH za rukometaše počinje danas utakmicom između Gračanice i sarajevske Bosne, a za razliku od prošle ove će se sezone nadmetati čak 16 klubova.

Razlog zbog kojeg je povećan broj klubova sa 14 na 16 je činjenica da su u Rukometnom savezu BiH odlučili zamrznuti status premijerligaša RK Maglaj i RK Sloga Doboj, zbog pretrpljene štete u poplavama maja 2014. godine. Dakle, nakon što su prošlu sezonu propustili ove se vraćaju u elitno društvo muškog bh. rukometa.

Odlukom Izvršnog odbora RS BiH ove sezone iz Premijer lige ispašće čak pet timova, a ući će šampioni tri prve lige. Napravljena je promjena i kada je u pitanju borba za šampionsku titulu. Prošle sezone je banjalučki Borca M:tel koji igra regionalnu SEHA ligu i brani titulu igrao play-off sa pobjednikom Premijer lige, dok će ove sezone igrati Ligu za prvaka sa tri prvoplasirana tima iz prvenstva.

Prema procjenama rukometnih zaljubljenika u BiH kandidati za vrh tabele su Izviđač, Vogošća, zenički Čelik i Derventa. Međutim, ne treba nikada otpisati ekipe iz rukometnih sredina poput Visokog, Živinica, Gradačca, Gračanice, ali ni povratnika u elitu nakon godine pauze dobojsku Slogu.

S obzirom da ispada čak pet ekipa i borba za opstanak bi trebala biti jako zanimljiva. Uz sarajevsku Bosnu, koja je zbog brojnih problema i slabog igračkog kadra glavni kandidat za ispadanje, u grupu ugroženih timova spadaju novajlije Igman i cazinska Krajina.

Jedan od kandidat za vrh tabele je Vogošća Poljine Hills koja je u prelaznom roku dovela najzvučnija igračka pojačanja, među kojima su Adnan Šabanović, nekadašnji golman Atletico Madrida, te Alen Ovčina, aktuelni reprezentativac BiH.

“Naše ambicije su vrh tabele i tu nema šta da se krije. Kao glavne konkurente u borbi za tri mjesta koja vode u Ligu za prvaka vidim ekipe Izviđača, Čelika i Dervente, a nije isključeno da se priključi i Konjuh koji ima sasvim dobar tim. Biće jako teška sezona, jer ima puno utakmica, a i čak pet timova ispada, tako da će se u svakom susretu ići maksimalno. Neće biti laganih protivnika. Borba za opstanak bi zaista mogla biti veoma zanimljiva. Tu bi mogla odlučivati jedna utakmica o putniku u niži rang. Svi su timovi izjednačeni i stvarno će biti uzbudljivo. Jedino bih sarajevsku Bosnu izdvojio kao tim koji će teško izboriti opstanak zbog trenutne situacije u kojoj se nalaze. No, ako uspiju doći do nekog boda u prvom dijelu sezone, onda se u nastavku mogu nečemu nadati”, kaže za Anadolu Agency (AA) Daniel Riđić, trener Vogošće i bivši bh. reprezentativac.

Parovi prvog kola

Parovi prvog kola: petak: GRADAČAC: Gradačac – Bosna Sarajevo (19 sati); subota: PRIJEDOR: Prijedor – Vogošća (19), ŽIVINICE: Konjuh – Krajina (19), VISOKO: Bosna – Izviđač (18), DERVENTA: Derventa – Maglaj (19), ILIDŽA: Igman – Čelik (18), GRAČANICA: Gračanica – Sloga (18:30), TUZLA: Sloboda Solana – Zrinjski (18).