“Podržimo generaciju zlatnih kadeta i izgradimo bolju BiH”

_ADB4553

Bihać, Pale, Gradiška, Banjaluka, Goražde, Tuzla, Sarajevo i drugi gradovi dali su svoje najbolje košarkaške sinove da se zajedno, na evropskim košarkaškim terenima, predano bore i izbore. Prije svega za sebe, ali i za svoje mahale, gradove, kantone, distrikt, entitete i državu BiH, napisao je na svome blogu poslanik u parlamentu BiH i direktor Političke akademije SDA Senad Šepić, u povodu uspjeha Kadetske reprezentacije BiH.

Dodao je da su mladi košarkaški zmajevi postali zlatni i učinili nas ponosnim, te pokazali da talentom, ogromnom žrtvom i napornim radom u jasnom i pravednom evropskom sistemu takmičenja bolja Bosna i Hercegovina može biti stvarnost.

Podsjetio je također da su postigli uspjeh bez podrške političara i trenutnog sistema u BiH.

-Gotovo svi bh. reprezentativci koji su u nedjelju zaigrali za BiH rođeni su 1999. godine. Tu godinu su u svijetu međunarodne politike obilježili Kosovo i Sarajevo. U Kosovu je te godine konačno i vojno poražena Miloševićeva politika, a u Sarajevu je otvoren proces koji je nudio nadu. U julu je, te 1999. održan samit Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope. Brojni šefovi vlada i država, od SAD-a, Njemačke i Francuske do Ruske Federacije, UN-a, EU i NATO-a u Sarajevu su ponudili svoju viziju regiona: mirnog, stabilnog i prosperitetnog. Već tada su mnogi javno zagovarali punopravno članstvo zemalja regiona u EU. Ali tek četiri godine kasnije je to u grčkom Solunu postala i zvanična politika EU- napisao je Šepić.

Podsjetio je da su bh. zlatni reprezentativci odrasli u zemlji zapaljive retorike i inat politike, a umjesto izgradnje autoputeva, željeznica i tržišne ekonomije, boljeg zdravstvenog i penzionog sistema gledali su razvoj korupcije, jaranske i rodbinske ekonomije u javnim firmama, borbi za posao na državnim jaslama, učili o razlikama i podjelama iz zastarjelih udžbenika i gledali svoje vršnjake kako se nadaju odlasku iz BiH i boljem životu u nekoj od zemalja EU.

– Država BiH ih je napustila i u Kaunasu. Država u kojoj je BDP po glavi stanovnika oko 16 hiljada dolara manji, a nezaposlenost mladih tri puta veća nego u Litvaniji. I bili su prinuđeni osloniti se na vjeru dobrih ljudi i bh. privrede da imaju šta da pokažu u Kaunasu. I osvoje. Ni manje ni više, nego, zlato – naveo je Šepić.

Također Šepić je napisao da nas je u Kaunasu bh. omladina podsjetila na ono što bi trebao biti cilj svake politike u BiH.

-Da izgradi bolju zemlju za njih. I one koji dolaze iza njih. Ove sedmice u Beču ćemo već dobiti priliku i podršku EU da to i ostvarimo. Oni koji će u naše ime boraviti u Beču, tu priliku, ne smiju propustiti. Opet. Neka na umu imaju zlatnu generaciju mladih košarkaša i neka im to bude podstrek da mogu i moraju puno bolje nego je to slučaj bio dosad – napisao je na svome blogu poslanik u Parlamentu BiH i direktor Političke akademije SDA Senad Šepić.