Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sprječavanje kontakta

Postavljen “zdravstveni mjehur” oko mjesta održavanja ZOI u Pekingu

peking 2022

Kineski sportisti i osoblje unutar “mjehura”, volonteri, vozači, kuvari, neće napustiti mehur sve dok se ne završe Paraolimpijske igre, koje su na programu od 4. do 13. marta i obave karantin

Takozvani “zdravstveni mjehur” protiv korona virusa postavljen je u utorak (4. januara) oko mesta održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, mjesec dana uoči početka takmičenja.

Kina, gdje je izbila epidemija korona virusa krajem 2019. godine, u velikoj mjeri je iskorijenila bolest primenjujući vrlo stroge mjere praćenja i suzbijanja virusa i vakcinacije.

Ta zemlja je praktično zatvorila svoje granice u martu 2020. godine, a međunarodni letovi su drastično smanjeni, prenosi AFP.

Kako bi dočekali oko 3.000 sportista i članove njihovih ekipa, organizatori su uspostavili ‘zdravstveni mjehur’ pre dolaska prvih učesnika, kako bi se izbjegao bilo kakav kontakt između ljudi iz inostranstva i lokalnog stanovništva.

Barijere bi držale prolaznike na bezbjednoj udaljenosti od objekata planiranih za Igre, kao što je Olimpijski stadion na kome će se održati ceremonija otvaranja 4. februara.

“Unutar ‘mjehura’ ćemo uvesti vrlo stroge zdravstvene mjere, uključujući i svakodnevna testiranja na korona virus, kako bismo osigurali da se slučajevi zaraze brzo otkriju”, rekao je član Organizacionog komiteta Džao Vejdong.

Svi strani takmičari moraju biti vakcinisani, a ostali moraju u karantin na tri sedmice.

“Snažno preporučujemo treću dozu. Pažljivo pratimo novu varijantu omikron i njen globalan uticaj”, naveo je Džao Vejdong i dodao da je u bliskoj komunikaciji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom.

Kineski sportisti i osoblje unutar “mehura”, volonteri, vozači, kuvari, neće napustiti mehur sve dok se ne završe Paraolimpijske igre, koje su na programu od 4. do 13. marta i obave karantin.

Takmičenju mogu da prisustvuju samo stanovnici Kine.