Poturak: Imam veliki motiv da zadržim pojas svjetskog prvaka u Sarajevu

dzevad poturak3

Najbolji bosanskohercegovački K-1 borac Dževad “BH Machine” Poturak branit će titulu prvaka svijeta u WAKO verziji na takmičenju NO LIMIT 8 – Fighting Network, koje će biti održano 11. marta u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu.

Tom prilikom njegov izazivač bit će šampion Poljske Michal Turynski, koji je prvi na listi izazivača WAKO Federacije.

Osim borbe Poturka s borcem iz Poljske, što će biti glavni događaj večeri, na spektaklu u Sarajevu bit će održan i sistem borbi, kao što se to dešavalo na velikim K-1 WGP turnirima, gdje će se osam najboljih K-1 boraca regije u kategoriji do 85 kg boriti za prvo mjesto.

BiH će te večeri predstavljati Denis Marijanović iz Banje Luke, Marjan Jugović iz Travnika, Igor Emkić iz Tuzle i Dario Kadić iz Tuzle.

Izvlačenje parova za ova četiri perspektivna bh. borca bit će održano uskoro. Marijanović, Jugović, Emkić i Kadić izvlačit će imena svojih protivnika, a to su Boban Krušić iz Crne Gore, Alexandru Negrea iz Rumunije, Nikola Stošić iz Srbije i Luka Žeželić iz Hrvatske.

U super-fight borbama ljubitelji kick-boksa imat će priliku da vide odličnog mladog bh. borca Elmira Mehića, kao i šampiona Turske Erhana Deniza, čiji protivnici još uvijek nisu potvrđeni.

Poturak je u razgovoru za Fenu kazao da je već počeo s pripremama za organizaciju takmičenja, kao i s trenažnim pripremama, jer ne želi ništa da prepusti slučaju.

– Treniram sa ekipom koju čine Erhan Deniz, Dženan Poturak…treniramo naporno i jako, dva puta dnevno, u teretani u večernjim terminima – pojašnjava ovaj poznati bh. kickbokser.

Za svog protivnika kaže da je izuzetno jak i opasan, dosta mlađi od njega, ambiciozan i željan pobjede, tako da će vjerovatno dati sve od sebe kako bi došao do pobjede.

– Međutim, s obzirom na to da u posljednjih 12 godina nisam izgubio nijedan meč u BiH, isto tako ću dati sve od sebe kako se to ni sada ne bi dogodilo. Želim da zadržim pojas svjetskog prvaka u svom rodnom gradu i svojoj zemlji, i imam veliki motiv da to i ostvarim. Bit će to vrhunsko takmičenje i noć za pamćenje – poručio je BH Machine.

Dževad Poturak (1977) rođen u Sarajevu, najbolji je bh. kickbokser svih vremena. Svjetski je K-1 šampion po WAKO verziji. Više puta se borio na velikim K-1 turnirima, postao je šampion K-1 Fighting Network Prague održanog 2007. godine, 2010. nastupio je na K-1 WGP u Japanu, a na K-1 WGP Finalu 2013. u Zagrebu osvojio je visoko treće mjesto, kada je postao jedan od top četiri borca K-1 organizacije.

Nastupio je na nizu najpoznatijih borilačkih promocija/organizacija širom svijeta.

Tokom karijere pobjeđivao je mnoga poznata imena kao što su Ghita, Manhoef, Jorgen Kruth, Roman Kleibl, Catinas i druge, a borio se i s Alistairom Overeemom te Khalidom Aarabom, jednim od osam najboljih boraca, kojeg je Poturak pobijedio nokautom.

Također, ovaj popularni bh. kickbokser prošle godine je u Hrvatskoj dobio priznanje, odnosno plaketu, kao novi član Kuće slave borilačkih sportova (Atrium Hall of Fame of Martial Arts).