Potvrđeno iz EHF-a: Žrijeb baraža za SP rukometaša 31. januara

rukomet prce reprezentacija

Evropska rukometna federacija (EHF) konačno je potvrdila datum kada će se održati žrijeb parova baraža za Svjetsko prvenstvo koje će se 2017. godine održati u Francuskoj. Prema zvaničnom siteu EURO 2016 žrijeb će se održati 31. januara u Poljskoj, a tada će BiH saznati ime rivala koji će joj stajati na putu do drugog uzastopnog plasmana na SP, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim BiH kroz evropske kvalifikacije za SP mjesto u baražu su osigurali još Portugal, Holandija, Češka, Latvija i Austrija. Njima će se u baražu priključiti 12 reprezentacija sa Evropskog prvenstva, koje je upravo u toku u Poljskoj.

Devet selekcija sa EURO 2016 biće smješteno u šešir „1“, dok će uz šest kvalifikanata u šeširu „2“ biti reprezentacije plasirane od 14. do 16. mjesta u Poljskoj. S obzirom da nakon prvog kruga EP četiri reprezentacije idu kući, samo jedna i to ona koja osvoji 13. mjesto, imaće sreću da bude u povlaštenom položaju prilikom žrijeba. Plasman od 13. do 16. mjesta, prema propozicijama EHF-a biće određen na osnovu osvojenih bodova i eventualno gol razlike u prvom krugu Evropskog prvenstva.

Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj uz domaćina će nastupiti još 12 evropskih reprezentacija. Osim devet pobjednika baraža plasman će osigurati tri najbolje plasirane selekcije na EURO 2016. Utakmice baraža na programu su od 10. do 12. juna i između 14. i 16. dana šestog mjeseca ove godine, navodi Anadolu Agency.