Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ostala je još jedna utakmica

Poznati svi učesnici završnice rukometnog EP, Hrvatima pomogli Islanđani

euro rukomet
FOTO: ehfeuro.eurohandball.com

Opravda li Egipat ulogu favorita i osvoji Afričko prvenstvo, Hrvatsku čeka grupa u kojoj će biti još dvije evropske reprezentacije

Druga faza takmičenja po grupa na Evropskom prvenstvu u rukokmetu biće završena utakmicom Njemačke i Hrvatske, koja počinje u 20,30 satai. No, i prije te utakmice sve je odlučeno kada je prolaz u narednu rundu u pitanju.

Porazom Mađara od Francuza (32:35) Njemačka je osigurala drugu poziciju i ide u polufinale gdje je čeka pobjednik grupe B Danska. U drugom piolufinalu igrat će Francuska i aktuelni prvak Evrope Švedska.

Borbu za petu poziciju u dvoboju sa Slovencima mogli su danas osigurati Austrijanci, no oni su izgubili od Islanda u posljednjem kolu (24:26).

Tako će na megdan Slovencima Mađari koji su završili kao trećeplasirani u grupi A.

Hrvatima pomogli Islanđani

Hrvatska rukometna reprezentacija osigurala je nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu. Hrvatskoj je pomogao Island, koji je pobijedio Austriju i tako omogućio Hrvatskoj da kao devetoplasirana ekipa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva ima sigurno mjesto u kvalifikacijama.

Kvalifikacije za Olimpijske igre funkcionirat će tako da će se u martu igrati tri turnira s po četiri ekipe. Igrat će se u grupnom sistemu, a po dvije najbolje ekipe iz grupe sa svakog turnira plasirat će se na Olimpijske igre. Hrvatska još ne zna na kojem će turniru igrati, a sve ovisi o tome hoće li Egipat osvojiti Afričko prvenstvo.

Opravda li Egipat ulogu favorita i osvoji Afričko prvenstvo, Hrvatsku čeka grupa u kojoj će biti još dvije evropske reprezentacije. Jedna od njih će biti ili Švedska ili Njemačka, a druga će biti Austrija. Uz njih će u grupi biti i drugoplasirana reprezentacija s Afričkog prvenstva.

Dogodi li se iznenađenje i Egipat ne osvoji Afričko prvenstvo, Hrvatska bi dobila naizgled nešto povoljniju grupu. Najozbiljniji protivnik bio bi joj Španija, koju je deklasirala na ovom Euru, a u grupi bi bile i drugoplasirane ekipe iz Južne Amerike i Azije. To su Brazil i Bahrein.