Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prce: Kakva može biti atmosfera ako čitamo da “selektor plaća autobus”

Zmajevi se pripremaju za kvalifikacije: Šuman od početka nametnuo visok ritam

Iako je ušao u pozne veteranske godine (31. augusta je napunio 36), Nikola Prce iza sebe ima još jednu odličnu rukometnu polusezonu igrajući za poljski Azoty čiji je član već treću sezonu.

S reprezentacijom Bosne i Hercegovine ponovno nije doživio tako uspješne dane na startu novog kvalifikacijskog ciklusa, a sad joj se ponovno, zajedno s Muhamedom Toromanovićem, priključuje u subotu da bi 8. januara u Beogradu igrao prijateljsku utakmicu sa Saudijskom Arabijom, a dan kasnije s Bahreinom, piše Dnevni list.

– Selektor je odlučio pružiti šansu mladima u tri utakmice s Makedonijom pa ćemo se Toromanović i ja naknadno priključiti, pojašnjava Nikola Prce.

Navijači su najveći motiv

Nije uvijek rukometna reprezentacija BiH imala pripreme u januarskom EHF terminu pa bi samo na osnovu dvosedmičnog okupljanja sa pet test susreta mogli kazati da se stvari kreću nabolje kad je u pitanju naš Savez, međutim RSBiH uopće nije registrovan po zakonu i Poreska uprava FBiH mu je blokirala račun.

– Januarske pripreme su super za nas, ali kakva može biti atmosfera ako čitamo da “selektor plaća autobus, a Savez je zaključan”? Kad nekoga zovneš da provjeriš plan, niko ništa ne zna, praktički ti niko ne može dati informaciju. Svi mi u posljednjih pet godina vidimo te probleme, ali se uvijek nadamo da će biti bolje. Koncentrišemo se na kvalifikacije i to da se pokušamo plasirati na turnir, pronalazimo se u sportskim ciljevima. Ali onda vidiš da je sve lošije. Motivacije ipak uvijek ima, pogotovo kad igramo pred našim ljudima koji napune dvoranu. Radi tih ljudi koji nas vole bih htio da napravimo rezultat. A da ovi drugi znaju kako funkcionišemo, mislim da bi i to bilo drukčije, priča Prce.

Igrači ipak iznova dolaze na okupljanje i s pozitivnom mišlju gledaju na činjenicu da će imati više prilike uigrati se za odlučujuće utakmice kvalifikacija za Euro u Hrvatskoj 2018. godine.

– Za nas jeste plus što imamo pet utakmica, ipak je novi selektor i pokazalo se prošli put da imamo nedostataka. Ipak smo pred start imali samo tri dana rada, a treba to sve uklopiti i igrati grupu sa Španijom i Austrijom, napominje Prce.

U ključnim trenucima nismo stabilni

Na otvaranju jesenas protiv Španije niko od njih nije očekivao senzaciju, ali je meč s Austrijom u Skenderiji donio razočaranje.

– Mislim da je i protiv Španije moglo bolje, ali tu nismo stvarno puno ni očekivali. Protiv Austrije smo znali da će biti teško, ali opet smo imali sve u svojim rukama, i prednost i remi. Ali kako smo izgubili, tako možemo i dobiti drugu utakmicu kod njih. Ponekad kao da smo bojažljivi u igri. Sad imamo dvije utakmice s Finskom poslije kojih će puno toga biti jasnije. Moramo to dobiti da bi otvorili sebi priliku u posljednjem kolu protiv Austrije. Finci nisu naivni, ali moramo pobijediti kako god znamo da bi mogli razmišljati o drugom mjestu. To je naš cilj.

Poslije odlaska Dragana Markovića s klupe reprezentacije Bilal Šuman nije imao puno vremena napraviti igru po svom ukusu.

– Probao je uvesti više kontri i polu kontri te poboljšati igru s igračem manje i više, ali sve pada u vodu kad u ključnim trenucima nismo stabilni i ne dišemo kao ekipa. Često na grešku vežemo nove greške i to utječe na kompletan tim. Mislim da nam nedostaje zajedničkih okupljanja i utakmica, a koliko je realno da to sve imamo teško je pričati u ovoj situaciji. Sve pada na leđa selektora, a koliko se on s tim može boriti također je veliko pitanje. Sigurno da ga sve to dodatno i nepotrebno opterećuje, rekao je Nikola Prce.

S 12 golova iznenadio Kielce

Poljski Azoty za misiju svake godine ima što više ugroziti evropskog prvaka Kielce te Wislu. Ove sezone su dodatno odmakli ostatku lige, ali koliko su se približili nedodirljivom dvojcu?

– Nismo im nikad bili bliže, pogotovo Wisli, s Kielceom je ipak još teže. Napravili smo najbolji rezultat u historiji kluba jer smo izgubili samo od Wisle. S Kielceom smo u gostima igrali neriješeno, govori Prce koji je tad odigrao svoju najbolju utakmicu postigavši 12 golova.

Kao protiv Islanda u kvalifikacijama za SP u Kataru?

– Mislim da je ovdje čak bilo i bolje jer sam igrao 45 – 50 minuta, praktički bez greške. Primili smo gol za remi u zadnjoj sekundi, a zabio je Julen Aguinagalde.

Odgovara mi da igram 30 do 50 minuta

Na klupskom planu kao razočarenje je ostalo ispadanje iz Kupa EHF od Benfice.

– Sve ostalo je odlično, pogotovo jer smo uzeli bod u Kielceu. Borit ćemo se da budemo prvi u svojoj grupi (drugi dio takmičenja je podijeljen u dvije grupe) tako da imamo što bolju poziciju pred play off i probamo doći do finala, kazao je Prce kojeg su poslije jesenskih nastupa mediji u Poljskoj ocijenili jednim od najboljih bekova koji je tamo igrao.

– Stvarno je dobra polusezona iza mene. Imamo širi kadar pa igram između 30 i 50 minuta, što mi i odgovara. Prošle sezone sam igrao 60 minuta svaku utakmicu, onda se moraš štediti, ovako stalno idem maksimalnom snagom.

U Azotyju se najduže zadržao

Prci je Azoty šesnaesti klub u karijeri, tamo je već treću sezonu, pa ako izuzmemo matičnu Čapljinu, u poljskom klubu se najduže zadržao. Samo u Izviđaču i Vigu je bio po dvije sezone, svugdje drugo manje od toga.

– Nije se činilo da bi tako moglo biti, ali nikad ne znaš, sve ovisi kako odigraš i kakvo je stanje u klubu. Do kraja ljeta imam ugovor, uskoro bi trebali razgovarati o tome. Već su mi govorili da ostanem, ali vidjet ćemo. Možda je to i najrealnije, ali nikad ne znaš. Bože zdravlja, pa lako ćemo za dalje.

Hrvatska teško može s mega ekipama

Od 11. do 29. januara se igra Svjetsko prvenstvo u Francuskoj koje će proći bez našeg tima nakon što smo prošlog ljeta pali u dvomeču baraža sa Švedskom.

– Kao i obično favoriti će biti Danci, Francuzi, Španija. Hrvatska je uvijek pritajeni favorit, među pet – šest ekipa, ali mislim da ne mogu s ovim mega ekipama.

Poljska kao osvajač bronze s prošlog SP-a?

– Ako Poljaci prođu grupu bit će dobro. Imali su puno promjena u reprezentaciji, otišla je čitava ona vrlo uspješna generacija igrača i mislim da su oni sad u misiji stvoriti jedan novi kostur i tim za budućnost.