Rad kipara Adisa Lukača

Predstavljeno idejno rješenje za spomenik Mirzi Delibašiću

mirza delibasic spomenik3 (1)

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić naglasio je da će taj spomenik biti pomen na velikana sporta i čovjeka koji je osvojio sve što sportista može osvojiti u karijeri

Rad kipara Adisa Lukača iz Sarajeva izabran je kao idejno rješenje za spomenik velikanu bh. košarke Mirzi Delibašiću, koji će biti podignut ispred sarajevske dvorane koja nosi njegovo ime.

Lukač je na pres-konferenciji na kojoj je predstavljeno idejno rješenje izjavio da mu je čast i zadovoljstvo što je dobio priliku da takvoj veličini radi spomenik, te dodao da je za pokret skulpture lako izabrao Delibašićev prepoznatljivi skok-šut.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić naglasio je da će taj spomenik biti pomen na velikana sporta i čovjeka koji je osvojio sve što sportista može osvojiti u karijeri.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić istakao je da to način da se kako dolikuje odužimo Delibašiću za sve što nam je podario, iako nije siguran da će to ikada biti moguće.

Mirzin sin Danko Delibašić, koji je bio i član žirija za izbor spomanika, naveo je da mu ta inicijativa puno znači, posebno u današnjem vremenu kada su mladima potrebni pozitivni uzori.

Planirano je da spomenik bude otkriven 8. decembra 2021. na 20. godišnjicu Delibašićeve smrti.