Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tom Heinsohn

Preminula jedna od najvećih legendi Boston Celticsa

tommy (1)

Šest puta je biran na All-Star utakmicu, bio je rookie godine i četiri puta član druge najbolje petorke lige

Tom Heinsohn, jedna od najvećih legendi Boston Celticsa, preminuo je u dobi od 86 godina. U klubu je proveo čak šest desetljeća kao igrač, trener te naposljetku komentator.

Za Celticse je igrao od 1956. do 1965. i bio član najveće dinastije u NBA istoriji koja je osvojila 11 titula u 13 godina, a Heinsohn je učestvovao u prvih osam (1957. pa od 1959. do kraja igračke karijere. To ga drži na diobi trećeg mjesta na listi najtrofejnijih NBA košarkaša svih vremena, iza Billa Russella s 11 i Sama Jonesa s devet prstenova. Po osam ih još imaju K.C. Jones, Tom Sanders i John Havlicek, sve redom članovi te nevjerovatne šampionske generacije.

Od 1969. do 1978. bio je glavni trener Celticsa i u toj ulozi osvojio još dva naslova (1974. i 1976.) za okruglih deset. Od 1981. radio je kao komentator Bostonovih utakmica. Posljednjih godina zbog dobi više nije odlazio na gostovanja, ali je te utakmice pokrivao kao analitičar u studiju.

Šest puta je biran na All-Star utakmicu, bio je rookie godine i četiri puta član druge najbolje petorke lige, a odmah po završetku karijere Celticsi su penzionisali njegov dres s brojem 15. Karijeru je završio s prosjecima od 18,6 koševa, 8,8 skokova i 2,0 asistencije.

Osim dvije titule na klupi, osvojio je i nagradu za trenera godine, a u Kuću slavnih uvršten je i kao igrač i kao trener, što je čast koja je osim njemu pripala još samo Billu Sharmanu, Lennyju Wilkensu i Johnu Woodenu.