Preminuo najveći hrvatski stonoteniser Dragutin Šurbek

surbek

U noći sa subote na nedjelju u 72. godini preminuo je Dragutin Šurbek, najveći hrvatski stonoteniser koji je dva puta postajao svjetskim prvakom, a na svjetskim i evropskim prvenstvima osvojio ukupno 36 odličja.

Dragutin Šurbek rođen je 8. augusta 1946. u Zagrebu, u radničkoj porodici na Trnju. Počeo je igrati stolni tenis u osnovnoj školi, pa onda na Ribnjaku, da bi nastavio u klubu Poštar. Godine 1964. postao je reprezentativac i malo iza toga završio je u najjačem zagrebačkom klubu Zagrebu, koji je kasnije promijenio ime u GSTK Vjesnik Zagreb. I to je bilo najbolje i najbogatije Šurbekovo razdoblje.

Na turnirima širom svijeta trijumfirao je 112 puta, od čega je 42 puta je bio pojedinačni pobjednik, 32 puta je slavio u muškim parovima, četiri puta u mješovitim parovima, a 34 puta u momčadskim natjecanjima.

Nakon osamostaljenja Hrvatske zaigrao je za reprezentaciju svoje domovine uz Zorana Primorca te sa 46 godina bio najstarijim sudionikom Olimpijskih igara u Barceloni 1992. Godinu dana poslije je u paru s Primorcem osvojio srebrno odličje na Mediteranskim igrama u Francuskoj.

Za svoja postignuća Dragutin Šurbek je 2014. godine odlikovan “Redom Kneza Branimira s ogrlicom”, a u prosincu prošle godine Hrvatski olimpijski odbor dodijelio mu je nagradu “Matija Ljubek” za izuzetan doprinos razvitku sporta u Hrvatskoj, javila je Hina.