Pretkvalifikacije za SP u košarci: BiH sa najmlađim timom najefikasnija

kosarkaska reprezentacija bih – armenija musa

Košarkaška reprezentacija BiH, koja je pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine, dočekala desetkovana bez standardnih reprezentativaca Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića, Nemanje Gordića, Andrije Stipanovića i Elmedina Kikanovića, oduševila je igrom i pristupom u dosadašnja tri kola. Pri tome je važno naglasiti da je tim selektora Duška Vujoševića sa prosjekom od 23 godine starosti, tačnije 22,7 najmlađi u pretkvalifikacijama, ali i najefikasniji sa 85 poena po susretu. Najbliža bh. timu u ovom segmentu je Armenija sa zaokruženim prosjekom od 23 godine, ali je njihov tačan prosjek 23,15, javlja Anadolu Agency (AA).

Najmlađi, ujedno u ovom trenutku i najbolji bh. reprezentativac je Džanan Musa, koji je u maju napunio 18 godina. Najstariji je Amerikanac Alex Renfroe kojem je 31 godina. Kada se iz rostera od 14 igrača, koliko je KS BiH prijavio za pretkvalifikacije, izostavi Renfroe, prosjek starosti je 22 godine.

Ovaj podatak pokazuje da je pred bh. košarkom svijetla budućnost, jer treba uzeti u obzir da u juniorskoj (U18) reprezentaciji BiH ima još dosta jako talentovanih igrača, poput Sanija Čampare i Njegoša Sikiraša. Uz sve to KS BiH se potrudio da im obezbijedi stručni nadzor jednog od najboljih evropskih trenera Vujoševića, kojem asistiraju Josip Pandža zlatni za bh. kadetima 2015. godine i Mensur Bajramović, koji je u dva navrata kao selektor odveo BiH na Evropsko prvenstvo.

Nakon tri kola pretkvalifikacija BiH je najefikasnija selekcija sa prosjekom od 85 poena, koji ima i Holandija, ali u dvije odigrane utakmice. Bh. tim ima i najbolji prosjek šuta za tri poena sa 44,3 posto, a u vrhu je i kada je riječ o procentu ubačenih slobodnih bacanja sa 78 posto. Bolji je samo Portugal sa 81,4 posto.

Da je već sada vidljiv rukopis selektora Vujoševića pokazuju i statistički parametri vezani za odbranu. Tako je BiH druga po broju ukradenih lopti sa prosjekom od 9,7, ispred je samo već spominjana Holandija koja nakon dvije odigrane utakmice ima prosjek od 11 ukradenih lopti. Skakački bh. tim dosta dobro stoji, jer je od 13 reprezentacija koliko ih igra u pretkvalifikacijama za SP, na četvrtom mjestu sa 39,3 skokova po utakmici.

O kakvom se talentu radi kada je riječ o Musi najbolje ilustruje podatak da je najbolji strijelac dosadašnjeg toka kvalifikacija sa 25,7 poena po utakmici. Dobar pojedinačni učinak i to u odbrani ima Aleksandar Lazić koji je treći među kradljivcima lopti sa prosjekom dva.

BiH u grupi A poslije tri kola drži vrh tabele sa pet bodova, koliko ima i drugoplasirana Armenija. Slijede Švedska i Slovačka sa po četiri boda. U kvalifikacije za SP plasiraće se po dvije najbolje reprezentacije iz svake od četiri pretkvalifikacione grupe.

Bh. selekcija kvalifikacije nastavlja u subotu uvečer kada će u četvrtom kolu u Zenici ugostiti Švedsku.

– Prosječna starost selekcija –

Prosječna starost reprezentacija u pretkvalifikacijama za SP: Albanija prosjek 25 godina, Armenija 23, Austrija 26, Bjelorusija 28, Bugarska 26, Estonija 27, Kosovo 25, Makedonija 28, Holandija 27, Portugal 27, Slovačka 26, Švedska 25.