Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OC Jahorina

Prijave za Jahorina Ultra trail do 10. jula

Jahorina Ultra trail (1)
Sa jedne od prethodnih utrka

MAXI trka sa ukupno tri ITRA boda predstavlja savršen uvod za sve buduće ULTRA trail trkače, koji u svojim nogama imaju zavidan broj pretrčanih kilometara kroz nezaboravne predjele, guste šume, očaravajuće doline

U Olimpijskom centru Jahorina od 1. jula bit će održano Ultra trail 2022.”Dvije države, mnoštvo planina, jedan događaj“ moto je ovog spektakularnog trail takmičenja, tokom kojeg će, 23. i 24. jula 2022. godine, takmičari pretrčati veličanstvene krajolike planine koja je nekada predstavljala svjetsku pozornicu alpskog skijanja, i postati jedno sa prirodom. Takmičare očekuje zaista težak izbor između četiri fantastične trke u sklopu ovogodišnjeg Jahorina Ultra trail izdanja, koji moraju napraviti do 10. jula, kada se prijave za ovaj događaj zvanično i zatvaraju.

Kako je pojašnjeno iz OC Jahorina, ULTRA trka Jahorina Ultra traila 2022 odvešće sve njene učesnike na putovanje dugo čak 130 kilometara, ali i preko graničnog prelaza dvije susjedne države, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Najzahtjevnija trka ovogodišnjeg fantastičnog trail takmičenja nosi čak pet ITRA bodova a ujedno je i zaštitini znak, adut, koji je izdvaja u velikom broju drugih na našim prostorima.

– Ona se proteže od Ivera na Mokroj Gori, preko najljepših planina u regionu Tara, kroz prekrasne bosanskohercegovačke krajolike, guste šume, planine i doline, sve do velelepne Jahorine, na kojoj se ova trka i završava. Ona predstavlja idealnu priliku za ozbiljne trail trkače, koji žele da istinski testiraju granice, kako sopstvene fizičke spremnosti, tako i psihološke izdržljivosti – saopćeno je.

MAXI trka sa ukupno tri ITRA boda predstavlja savršen uvod za sve buduće ULTRA trail trkače, koji u svojim nogama imaju zavidan broj pretrčanih kilometara kroz nezaboravne predjele, guste šume, očaravajuće doline.

– Samim tim, ona je namijenjena iskusnijim učesnicima ovakve vrste događaja, ali i svima onima koji smatraju da je njihovo trčanje potrebno, te moguće, podići na viši nivo ovog sjajnog sporta. Učešćem u 70 kilometara dugoj MAXI trci Jahorina Ultra trail 2022 takmičenja, oni će prolaziti pored nekih od značajnijih istorijskih mjesta sarajevsko-romanijske regije i brojnih darova netaknute prirode koja je okružuje, te fascinantnih romanijskih obronaka – saopćeno je.

MIDI uspješno i ponosno nosi titulu prepoznatljive trke ovog dvodnevnog, julskog takmičenja, koja istovremeno predstavlja i pravu poslasticu za trail trkače i entuzijaste koji žele izazovnu trku, prepunu raznolikih pejzaža.

Ova 27 kilometara duga dionica sa jednim ITRA bodom, svoj start je rezervisala ispred hotela Rajska Dolina, na Jahorini, mjesta sa kojeg će takmičari napredovati do vrha ove olimpijske planine, obilježene prekrasnim pejzažima. U odnosu na ULTRA I MAXI trku, znatno kraća MIDI trka vodiće ih kroz visoravan Gola Jahorina, do spusta staze Prače, duž koje će ih neumorno pratiti uske šumske staze, sve do izvora Prače. Kroz gustu šumu, u odličnom raspoloženju, i sa velikim zadovoljstvom, ali i radošću, takmičari će stići do konačnog uspona prije cilja.

MINI trka predstavlja istinski dragulj Jahorina Ultra traila 2022, namijenjen porodicama i rekreativcima, odosno, učesnicima koji “nemaju puno kilometara pod pasom”, ali ipak žele osjetiti uzbuđenje staze. Najmnogoljudnija trka od čak 500 učesnika je lagana, no nimalo manje atraktivna staza, duga svega deset kilometara, koja dozvoljava i učešće omiljenih kućnih ljubimaca, pasa.

– MINI trka svoj start, ali i cilj, nalazi na vrhu nestvarne Jahorine i staze Poljice, dok će takmičari u toku 5 sati na koje je ova trka ograničena, pretrčati preko najvišeg, no najzanimljivijeg dijela planine, Gola Jahorina – saopćeno je.