Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju za "sportske.ba"

“Prijeratni mangup” Novica Todorović: Brano nikad nije bio reprezentativac

novica todorovic
Novica Todorović

Todorović je osvajač, prema vlastitom kazivanju, prve prave medalje za BiH. Dvadesetak godina živi na relaciji Mladenovac – Beograd

Malo koji Sarajalija, bez obzira da li je bio ljubitelj sporta ili ne, nije čuo za Novicu Todorovića. Sedamdesetih i osamdesetih godina braća Todorović, Zulići, Vikić, Kusmuk i drugi čuvali su red u gradu.

Todorović je osvajač, prema vlastitom kazivanju, prve prave medalje za BiH. Dvadesetak godina živi na relaciji Mladenovac – Beograd. Pripada generaciji “prijeratnih mangupa”. I danas je autoritet u srbijanskim sportskim krugovoma i beogradskom “džet setu”. Bavio se fudbalom, menadžerstvom, raznim biznisima, ali je džudo njegov zaštitni znak.

Premda uživa zapaženu reputaciju među džudo autoritetima, u Sarajevu ga (ne)svjesno zaobilaze.

“Medalju i sve uspjehe niko mi ne može uzeti, niti gumicom prebrisati”- kaže Novica u intervjuu za Sportske.ba.

U centru Sarajeva se za njegovim stolom danas se smjenjavala raja. Gordan Žigić, Armin Smajić Coka, Faruk Hadžibegić, Dino Džurbuzović, Zijo Švrakić, Miralem Pašić, Rusmir Cviko, Almir Turković, Nijaz Brković, Senad Merdanović, samo su neki od prijeratnih mu prijatelja i raje s kojom se godinama družio i dan danas druži. Čuo se telefonskim s mnogima, pa i s Robertom Prosinečkim, s kojim se družio iz vremena kada je “Žuti” igrao za Zvezdu.

Novica nije lik iz “Čitulje”, ali je živi primjer kako se može imati stav, biti mangup, autoritet, raja, i pri tome sačuvati glava na ramenu.

Todorović je u intervjuu za Sportske.ba govorio o stanju u bh.džudou, a najviše o ulozi Branislava Crnogorca.

– Zašto nema Amela Mekića i drugih zaslužnih. Zato što je Brano sve, od ekonoma do predsjednika – kaže Todorović.

Evociranje uspomena, prepričavanje zgoda i nezgoda Novica je završio s Draganom Vikićem, čuvenim komandantom i nekada vrhunskim karatistom.

U video prilogu pogledajte kompletan intervju: