Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prljav potez Hamiltona, Vettel ipak završio ispred

vettel – hamilton1

Vozač Red Bulla Daniel Ricciardo trijumfovao je na Velikoj nagradi Azerbejdžana koju je obilježio incident između Sebastijana Vettela i Lewisa Hamiltona.

Glavni konkurenti u borbi za titulu imali su žestok sukob na stazi na ulicama Bakua, pošto je Hamilton nakon 16. krivine nakon povlačenja “sejfti kara” sa staze u 21. krugu namjerno zakočio bolid, pa se u njega zakucao Vettel.

Nijemac je očekivano pobjesnio, ali je napravio grešku jer nije kontrolisao živce – odmah obišao Britanca i namjerno ga “ćušnuo” bolidom sa strane dok je ljutito mahao rukama.

Zbog toga su ogranizatori oglasili crvenu zastavu, suspendovali trku i povukli bolide sa staze. Hamilton tvrdi da je testirao kočnice, a u sudaru koji je uslijedio Fetel je ostao bez dijela prednjeg krila.

Po povratku na stazu nastavljena je borba, a u 32. krugu direkcija trke objavila je odluku koja je sve samo ne pravedna. Vozač Ferarija je kažnjen sa 10 sekundi u boksu, dok njegov rival iz Mercedesa uopšte nije sankcionisan. Ispravno bi bilo da su obojica kažnjeni jer bi ovakav ishod mogao drastično da utiče na šampiona Formule.

Takođe, odluka je stigla u trenutku kada je Englez imao problema sa bolidom, ali mu ni to nije pomoglo jer je Sebastijan dva kruga kasnije odslužio kaznu i vratio se ispred Hamiltona.

Na kraju, uspio je da završi ispred Hamiltona na četvrtoj poziciji i poveća bodovni saldo u generalnom plasmanu.

https://www.youtube.com/watch?v=5iATqB6o7jk

Cjelokupnu situaciju iskoristio je Australijanac koji je napredovao devet pozicija i upisao peti trijumf u karijeri, prvi ove sezone. Na drugom mjestu završio je drugi vozač Mercedesa Valtteri Bottas koji je u ciljnoj ravnini “ukrao” slavlje Lanceu Strollu, jednom od heroja trke u Azerbejdžanu.

Na čelu generalnog plasmana Vettel sada ima 153 boda, 14 više od Hamiltona, a prati ih Bottas sa 111. U poretku konstruktora, Mercedes je prvi sa 250, ispred Ferarija sa 226.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Austrije 9. jula.