Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Profesor uzeo pojas Mannyju Pacquiaou

horn333

Australac Jeff Horn jedno je od najvećih iznenađenja u svijetu boksa nakon što je jučer u Brisbaneu pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca filipinsku boksersku zvijezdu Mannyja Pacquiaoa u borbi za naslov prvaka u velter kategoriji po WBO verziji.

“Jako sam sretan, ne mogu objasniti šta osjećam”, rekao je Horn nakon meča u kojem su mu sudije tri puta dali više bodova nego osmostrukom svjetskom prvaku (117-111 i 115-113 dva puta).

Relativno neiskusni Horn je do sada u 29 godina i 17 borbi upisao 16 pobjeda i jedan neriješen meč. Za 38-godišnjeg Pacquiaoa ovo je bio sedmi poraz u 67 borbi.

Filipinac je jedini bokser koji ima naslove svjetskih prvaka u osam različitih težinskih kategorija, a trenutačno se bavi politikom i senator je u domovini. Horn je pak profesor tjelesnog, a boksati je počeo relativno kasno, u 17 godini kako bi se mogao odbraniti u školi.

Pacquiao se vratio u ring nakon sedam mjeseci pauze, a onda je u novembru u prvom povratničkom meču pobijedio Amerikanca Jessiea Vargasa jednoglasnom odlukom sudaca i vratio si naslov prvaka u velter kategoriji po WBO-u.

Odbrana tog naslova u meču protiv Horna za Pacquiaoa je trebala biti još jedna etapa puta prema meču protiv Amerikanca Floyda Mayweathera koji ga je pobijedio u “meču stoljeća” 2015. No ovaj ga poraz nije obeshrabrio i najavio je revanš.